δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η La Stampa. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης.
Δεν υπάρχουν αρχεία και αναφορές σχετικά με το καταφύγιο αυτό, το οποίο εγκαταλείφθηκε και έμεινε ανολοκλήρωτο. Η επόπτρια των εργασιών Άννα Ιμπονέντε και ο αρχιτέκτονας Κάρλο Σεραφίνι ήταν αυτοί που έκαναν την ανακάλυψη, όταν βρήκαν μία ξύλινη καταπακτή, κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των εργασιών που έχουν γίνει στα υπόγεια του κτιρίου του 15ου αιώνα.
Αφού άνοιξαν την καταπακτή και διέσχισαν το στενό διάδρομο, κρατώντας φακούς, έφτασαν σε μια πλατεία που χωριζόταν σε 9 τμήματα. Τότε μόνο κατάλαβαν ότι είχαν ανακαλύψει το τελευταίο καταφύγιο του Μουσολίνι.
Η ανακάλυψη έγινε το 2011, αλλά αποκαλύφθηκε τώρα. Σύμφωνα με τη La Stampa, το καταφύγιο είναι ανολοκλήρωτο. Αυτό υποδηλώνουν οι ανοιχτές τρύπες στους τοίχους, η απουσία αποχετευτικού συστήματος και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ενώ ούτε τα πατώματα ήταν ακόμα έτοιμα.
Τον Ιούλιο του 1943 ο διοικητής της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας ζήτησε άδεια από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ να προχωρήσει στη δολοφονία του Μουσολίνι. Το σχέδιο ήταν να βομβαρδιστούν ταυτόχρονα το κτίριο Palazzo Venezia, όπου βρισκόταν το γραφείο του και η κατοικία του, Villa Torlonia. Το σχέδιο, όμως, δεν εγκρίθηκε ποτέ, καθώς ο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Άντονι Έντεν είχε αμφιβολίες για την επιτυχία του σχεδίου. Αντίθετα, φοβόταν τις καταστροφές που θα προκαλούσαν οι βομβαρδισμοί στην Αιώνια Πόλη.
Τελικά, ίσως όντως ο Ιταλός δικτάτορας να είχε τα μέσα για να επιβιώσει από μια τέτοια επίθεση. «Το οικοδόμημα είναι συμπαγές και πιθανότατα θα άντεχε, αν και εξαρτάται από τη δύναμη της επίθεσης», ανέφερε σχετικά ο Σεραφίνι.
Η Ιμπονέντε τόνισε ότι το καταφύγιο βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από το έδαφος, έχει καλή μόνωση και δεν έχει προβλήματα υγρασίας. «Οι τοίχοι στηρίζονται στα θεμέλια ενός παλιού πύργου και έχουν πάχος σχεδόν 2 μέτρα σε ορισμένα σημεία», εξήγησε. «Μάλλον είχε σχεδιαστεί μόνο για τον Μουσολίνι και άλλο ένα άτομο. Πιθανότατα την ερωμένη του, Κλαρέτα Πετάτσι», συμπλήρωσε.
Υπάρχουν δύο έξοδοι διαφυγής από το καταφύγιο. Ο ένας οδηγεί κατευθείαν στους κήπους του San Marco, μιας εκκλησίας που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο, ενώ ο άλλος, σύμφωνα με υποθέσεις, οδηγεί στο μνημείο Altare della Patria, όπου υπάρχει ένα άλλο καταφύγιο.
Το καταφύγιο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Ιμπονέντε ανέφερε ότι στο χώρο θα εγκατασταθούν ένα νέο σύστημα φωτισμού, ένα διαδραστικό σύστημα αφής για τους τουρίστες και μια σειρήνα για την προσομοίωση επικείμενου βομβαρδισμού. Πέρα από αυτές τις αλλαγές, όλα τα άλλα θα παραμείνουν όπως βρεθήκανε.
La Stampa
tvxs.gr