tromaktiko: Απειλείται με στάση πληρωμών η Κύπρος μέχρι το τέλος του μήνα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Απειλείται με στάση πληρωμών η Κύπρος μέχρι το τέλος του μήνα



Η αγορά στην Κύπρο έχει «στεγνώσει», καθώς τα κατεβασμένα ρολά στις κυπριακές τράπεζες δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας.
Η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προειδοποιεί ότι δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των επιχειρήσεων ούτε και οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους στο τέλος του μήνα.

Η ΟΕΒ καλεί την κυπριακή κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τις τράπεζες, αφού κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ , ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Ανέφερε ακόμη ότι γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σχετικά, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι έχει επικοινωνήσει με την Κεντρική Τράπεζα, από την οποία έλαβαν την απάντηση ότι προετοιμάζονται τα τελικά σημεία των διαδικασιών.

«Πιθανόν να έχουμε μια συνάντηση μαζί τους αύριο το απόγευμα, για να δούμε τι τελικά θα έχουν καθορίσει τόσο για τις δύο τράπεζες – Κύπρου και Λαϊκή – όσο και για τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χριστοφίδης παραδέχθηκε ότι «αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που δεν δέχονται τις πιστωτικές κάρτες», προσθέτοντας ότι «δεν είναι όλοι, είναι ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων που δεν δέχονται πλέον πιστωτικές κάρτες και ο λόγος είναι ότι οι προμηθευτές τους, τούς ζητούν πλέον μετρητά».

«Ευχής έργο είναι οι τράπεζές μας να ανοίξουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που είχαμε αναφέρει και την περασμένη εβδομάδα είναι ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στην οικονομία και τις επιχειρήσεις αυξάνεται».

Εκεί, εξήγησε, γίνονται ειδικές διευθετήσεις για προσωρινή αναστολή εργασιών σε συνεργασία με τις συντεχνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, «αυτή την εβδομάδα, έχουν αυξηθεί τα τηλεφωνήματα που παίρνουμε από μέλη μας που ζητούν πληροφορίες για να χειριστούν το συγκεκριμένο θέμα».

Ως προς τις επιχειρήσεις, τις κάλεσε «να λάβουν άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα». Τέλος, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!