tromaktiko: Εξετάζονται περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Εξετάζονται περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων



Νομοσχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και περιλαμβάνουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων επεξεργάζεται η ...
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ΚΥΠΡ υπό το βάρος των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Οι περιορισμοί, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ισχύ για κάποιο διάστημα μέχρι να επιστρέψει η σταθερότητα στο σύστημα, αναμένεται να περιλαμβάνουν όρια στη διακίνηση κεφαλαίων, με στόχο να περιοριστούν οι εκροές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κυρίως από ξένους.

Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων ώστε να θωρακιστεί στον βαθμό που είναι δυνατόν το σύστημα.

Ενδεικτικό είναι ότι λόγω της σημερινής και αυριανής αργίας των τραπεζών υπάρχουν ουρές σε ορισμένα ATM στη Λευκωσία, ενώ στην αγορά παρατηρείται ήδη έλλειψη ρευστού και κυρίως κερμάτων.

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου θεωρεί ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί - έστω με κάποιες τροποποιήσεις - η απόφαση του Eurogroup για τα 5,8 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα έχουν πλήρη στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μια άλλη λύση που διασφαλίζει την απρόσκοπτη ρευστότητα του συστήματος είναι το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών με τη μεταφορά των μη εγγυημένων καταθέσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε κακή τράπεζα, και με κούρεμα των καταθέσεων που μπορεί να φθάσει σε πολύ πιο ψηλά επίπεδα από το απορριφθέν 10%.

Στο μεταξύ, η Λαϊκή Τράπεζα έχει προθεσμία μέχρι σήμερα για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα και να δικαιούται, έτσι, έκτακτη ρευστότητα.

sigmalive.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!