tromaktiko: Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Τσάβες;

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Τσάβες;



Σε 30 μέρες θα γίνουν οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου της Βενεζουέλας.

Η ταφή του Ούγκο Τσάβες θα αποτελέσει χρυσή ευκαιρία για πολλές προσωπικότητες της χώρας να κάνουν εμφανή την πολιτική παρουσία τους μέσα στους επόμενους μήνες στη Βενεζουέλα, στην οποία η έξαφνη μετάβαση που δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του προέδρου οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες προεδρικές εκλογές σε 30 ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος Νικόλας Μαδούρο και μεταβατικός πρόεδρος, ηλικίας 50 ετών, που μετατράπηκε σε πηδαλιούχο της κυβέρνησης αφότου ο Τσάβες του παρέδωσε την ηγεσία πριν την μετάβασή του για νοσηλεία στην Κούβα, προβάλλεται ως φυσικός διάδοχος του προέδρου και κύριος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, εάν αναγκασθεί να αφήσει την εξουσία.

Πρώην οδηγός λεωφορείου, που εισήλθε στην πολιτική μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης, χρημάτισε πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης προτού διορισθεί ΥΠΕΞ (2006-12) κι εν συνεχεία αντιπρόεδρος από τον Οκτώβριο του 2012. Λίγο μετά τον θάνατο του Τσάβες, που ο ίδιος ανακοίνωσε βουρκωμένος, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε πως ο Μαδούρο θα παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος, σύμφωνα και με τις τελευταίες εντολές του εκλιπόντος.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Διοσδάδο Καμπέγιο, 49 ετών και πρώην στρατιωτικός, συνδέεται με μακρά φιλία και συνεργασία με τον Τσάβες. Θεωρούμενος ως αντιπρόσωπος της σκληρής γραμμής του ‘τσαβισμού’ είχε συμμετάσχει το 1992 στο αποτυχημένο πραξικόπημα που είχε επιχειρήσει ο αποθανών ηγέτης. Το 2002, ο Καμπέγιο είχε αναλάβει για τρεις ημέρες την προεδρία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος που στρεφόταν κατά του Τσάβες και υπήρξε ο πρωτεργάτης της επιστροφής του ηγέτη της «μπολιβαριανής επανάστασης».

Η θρυλούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των Μαδούρο και Καμπέγιο επανειλημμένως έχει διαψευσθεί τους τελευταίους μήνες από την κυβέρνηση, ενώ οι δύο άνδρες έχουν ορκισθεί πίστη στις αρχές της ‘επανάστασης’ όταν βρέθηκαν στο προσκέφαλο του Τσάβες στην Κούβα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο 40χρονος δικηγόρος, ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της πλούσιας Πολιτείας της Μιράνδα (βορράς) Ενρίκε Καπρίλες Ραδόνσκι, έχει επιβληθεί ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αντιπολίτευσης έπειτα από την επίτευξη του καλλίτερου ποσοστού που έχει συγκεντρώσει αντίπαλος του Τσάβες στις προεδρικές εκλογές, καθώς τον Οκτώβριο του 2012 είχε συγκεντρώσει το 44%. Η επανεκλογή του ως κυβερνήτη της Μιράνδα επαναβεβαίωσε την φυσική του κάθοδο ως διεκδικητή της προεδρίας στην πρόωρη αναμέτρηση.

Ο Καπρίλες παλαιώτερα είχε χρηματίσει πρόεδρος της Βουλής (1999-2000) και στη συνέχεια υπηρέτησε ως δήμαρχος ενός προαστίου του Καράκας έως το 2008.

Ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυχείων και πρόεδρος της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA Ραφαέλ Ραμίρες, μηχανικός 50 ετών, υπηρετεί σε υπουργική θέση στις κυβερνήσεις του Τσάβες από το 2002. Ο ίδιος προσωπικά συντόνισε τη μεταρρύθμιση της εκμετάλλευσης των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρα, στα πλαίσια της οποίας η PDVSA ελέγχει την παραγωγή σε συνεργασία με ξένες εταιρείες. Επίσης υπήρξε από τους αρχιτέκτονες του χρηματοοικονομικού μηχανισμού που επιτρέπει να διοχετεύονται τα κεφάλαια από την πώληση του πετρελαίου για τη χρηματοδότηση πολλών κοινωνικών προγραμμάτων.

Ο Ραμίρες, μαζύ με τον υπουργό Οικονομικών Χόρχε Γιορδάνι, ναι μεν βρίσκονται «στα μετόπισθεν», ελέγχουν όμως τις κρατικές δαπάνες και «συμβάλλουν με σημαντικό τρόπο στην πολιτική και οικονομική ισορροπία» της χώρας, όπως εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής Κάρλος Ρομέρο.

Ο 59χρονος αδελφός του Τσάβες και κυβερνήτης της Πολιτείας Μπαρίνας Αδάν, είναι το πιο «πολιτικοποιημένο» μέλος της οικογένειας του τέως προέδρου. Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας, υπήρξε στη συνέχεια πρεσβευτής στην Κούβα, και από το 2008 κυβερνά την Πολιτεία Μπαρίνας, γενέτειρα και προπύργιο τα οικογένειας Τσάβες.

Παρ’ όλο που η πολιτική του επιρροή είναι περιορισμένη, ο Αδάν Τσάβες έχει κερδίσει μεγάλη σημασία για τον ρόλο που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια της ασθένειας του αδελφού του ως συνδέσμου μεταξύ του πάσχοντος προέδρου και των μελών της κυβέρνησης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!