tromaktiko: Ο Γ. Πατούλης για το χάος με τις εφημερίες στα νοσοκομεία

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Γ. Πατούλης για το χάος με τις εφημερίες στα νοσοκομεία



Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στο ΕΣΥ με αφορμή τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών, οι οποίοι περιμένουν επί μήνες να... εισπράξουν τα δεδουλευμένα χρήματά τους, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και το φαινόμενο της μείωσης των αποδοχών τους κατά περίπου 40%.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απέστειλε ήδη εξώδικο στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με αντικείμενο την “κωλυσιεργία στην καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών” στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όλης της χώρας.

Στο μεταξύ, πάντως, ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών και υποστήριξε ότι για τις καθυστερήσεις δεν ευθύνεται μόνο το Υπουργείο.

Με αφορμή την αναστάτωση αυτή που επικρατεί στο χώρο του εθνικού συστήματος υγείας, το LesvosPost.com με την ανταποκρίτρια μας στην Αττική δημοσιογράφο Βίκυ Καλοφωτιά, ήρθε σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ.Γιώργο Πατούλη, ο οποίος μας δήλωσε τα εξής:

“Σαν ιατρικός σύλλογος θεωρούμε ότι για να υπάρξει υγεία, την οποία χρειάζεται ο κάθε πολίτης της χώρας μας, θα πρέπει να υπάρξει και ένα εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο να τυγχάνει πλήρους εξυγίανσης και ομαλής λειτουργίας και κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να συμβαίνει δεδομένης της παρούσας και ισχύουσας κατάστασης. Το εθνικό σύστημα υγείας παρουσιάζεται πλήρως “αφυδατωμένο”, αν λάβει κανείς υπ’όψιν του ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις και οι γιατροί στα νοσοκομεία-τόσο οι ειδικευόμενοι, όσο και το μόνιμο προσωπικό-δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες εφημερίες τους για ένα χρονικό διάστημα από 4 έως 8 μήνες. 

Αυτοί που ηγούνται της εγχώριας πολιτικής ζωής θα έπρεπε πρωτίστως να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας, όπως επίσης και να επιβάλλουν τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόληψη και τη διευθέτηση αντίστοιχων θεμάτων, που μας παρεμποδίζουν ως γιατρούς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τον κάθε πολίτη ανεξαιρέτως. Από την πλευρά μας πάντως ως ιατρικός σύλλογος, έχουμε ήδη στείλει εξώδικες διαμαρτυρίες προς κάθε διοίκηση νοσοκομείου και θα προβούμε και από εδώ και στο εξής σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες και μέσα από γενικές συνελεύσεις με τους υγειονομικούς γιατρούς του κάθε νοσοκομείου, έτσι ώστε να μεριμνήσουμε για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία στο χώρο του εθνικού συστήματος της υγείας στην Ελλάδα”.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!