tromaktiko: Η λατινική σαπουνόπερα δύο χωρών

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Η λατινική σαπουνόπερα δύο χωρών



Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Βραζιλία με την ταχεία οικονομική της ανάπτυξη (και την επέκταση της μεσαίας τάξης της) ήταν το αγαπημένο παιδί των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ το...
Μεξικό ήταν περισσότερο γνωστό για τις συμμορίες ναρκωτικών και για τη βία του. Με την αργή του ανάπτυξη και τη στασιμότητα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούσαν το Μεξικό ως μια χαμένη υπόθεση.

Πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει όμως η φήμη των χωρών. Σήμερα, η οικονομία της Βραζιλίας βρίσκεται σε στασιμότητα, και το ποσό των επενδύσεων σε υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες δε φαίνεται να είναι σε θέση να το αλλάξουν αυτό. Η οικονομία του Μεξικού, αντιθέτως, επεκτείνεται με σταθερό βήμα, ωθούμενη από μια πρόσφατη έκρηξη στις βιομηχανικές εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, η Βραζιλία έχει γίνει το αστέρι που απογοητεύει, ενώ το Μεξικό με τις χαμηλές επιδόσεις του ξαφνικά λάμπει. Τι συμβαίνει;

Για τους αρχάριους, η συμπεριφορά των χρηματοπιστωτικών αγορών, αποκαλύπτει περισσότερα για αυτές παράι για τις εν λόγω χώρες. Με τους αναλυτές να επικεντρώνονται περισσότερο στα βραχυπρόθεσμα στοιχεία από ότι στις διαρθρωτικές τάσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές συχνά αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματική εικόνα.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που η Βραζιλία και το Μεξικό έχουν διαχειριστεί τις οικονομίες τους. Και αυτές οι αντιθέσεις δίνουν χρήσιμα μαθήματα για άλλες αναδυόμενες χώρες.

Μια διαφορά είναι ότι η οικονομία του Μεξικού είναι πολύ πιο ανοικτή από ότι της Βραζιλίας. Το Μεξικό δεν είναι μόνο μέρος της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών Βόρειας Αμερικής (NAFTA) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά συμμετέχει σε έναν αριθμό από άλλες συμφωνίες που εκτείνονται σε Ευρώπη και Ασία.

Φυσικά, αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ως επί το πλείστον γνωστή. Το θέμα είναι να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι διαφορές στις εμπορικές πολιτικές μπορούν να καταλήξουν σε σημαντικές ανισότητες στην οικονομική απόδοση.

Πολλοί είχαν προβλέψει ότι η Κίνα θα είχε ένα συντριπτικό πλεονέκτημα και θα απορροφήσει τελικά όλες τις συναφείς με το εμπόριο θέσεις εργασίας από το Μεξικό. Μάλλον έκαναν, επίσης λάθος. Θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Κίνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2000, αλλά τα τελευταία χρόνια – καθώς οι μισθοί της Κίνας (σε δολάρια) αυξήθηκαν γρήγορα - τα πλεονεκτήματα της παραγωγής στο Μεξικό έγιναν εμφανή.

Μια δεύτερη σημαντική διαφορά έγκειται στο συνδυασμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής των δύο χωρών. Μεξικό και Βραζιλία εφάρμοσαν δημοσιονομικά πακέτα κατά της κρίσης το 2009. Αλλά το Μεξικό απέσυρε τα ερεθίσματα εγκαίρως καθώς η οικονομία ανέκαμπτεί, και έχει ακολουθήσει μια αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική από ότι η Βραζιλία στα μετέπειτα χρόνια.

Αυτό δεν είναι βασικά επιθυμητό, καθώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οι συντηρητικοί, κυρίως για το επιπλέον βάρος που δημιουργεί για τη νομισματική πολιτική. Το Μεξικό ήταν σε θέση να κρατήσει τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα - το βασικό επιτόκιο είναι 4,5%, σε σύγκριση με 7% στη Βραζιλία (ασυνήθιστα χαμηλό για τη χώρα) - διατηρώντας παράλληλα ένα χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού.

Και οι δύο χώρες είναι ευάλωτες στις εισροές ζεστού χρήματος από τις πλούσιες χώρες, αλλά τα χαμηλότερα επιτόκια στο Μεξικό το έχουν προστατέψει καλύτερα από την απειλή που προκύπτει από τις ανοδικές πιέσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της Βραζιλίας έχει ανατιμηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία τρία χρόνια (με μερικά σκαμπανεβάσματα κατά τους τελευταίους μήνες), ενώ στο Μεξικό έχει παραμείνει ουσιαστικά επίπεδη. Και, φυσικά, η ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία του Μεξικού είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο έχει γίνει ένας σημαντικός εξαγωγέας, με το μεταποιητικό τομέα να είναι υπεύθυνος για το 80% των εξαγωγών.

Μια τρίτη σημαντική διαφορά συνίσταται στο πώς οι δύο χώρες έχουν αναλάβει τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομία. Παραβλέποντας την πρόσφατη έκρηξη των βασικών προϊόντων της Αφρικής, η μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη έχει συμβεί σε τρεις περιοχές του κόσμου με παρόμοια παραγωγική δομή. Εξαρτήματα αυτοκινήτων και οχήματα είναι οι μεγαλύτερες συνιστώσες της μετατόπισης στη Βόρεια Αμερική, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει εκεί: ηλεκτρονικά, τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, καθώς και πολλά άλλα προϊόντα αποτελούν επίσης μέρος της ανάπτυξης. Το εύρος των εξαγωγών του Μεξικού είναι δραματικά μεγαλύτερο και πιο ποικιλόμορφο από ότι ήταν πριν από τρεις δεκαετίες. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί και για τη Βραζιλία - ή, πράγματι, για οποιαδήποτε από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες στη Νότια Αμερική.

Φυσικά, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τα τελικά μας συμπεράσματα. Τους τελευταίους μήνες, οι εξαγωγές του Μεξικού έχουν παρουσιάσει επιβράδυνση, ενώ η εγχώρια κατανάλωση έχει πάρει τα πάνω της ως πηγή ζήτησης. Και, δεδομένου των ικανών επαγγελματιών της Βραζιλίας και της ποιότητας των επιχειρήσεων της, η δυνατότητά της να πωλήσει σε όλο τον κόσμο, αν και με σχετικά περιορισμένες τις εμπορικές σχέσεις της, δεν πρέπει να υποτιμάται.

Ίσως το Μεξικό και τη Βραζιλία κάποια μέρα να γίνουν η βόρεια και νότια άγκυρα της ανάπτυξης της Λατινικής Αμερικής. Αυτό θα δώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές - και στους πολίτες της περιοχής - ένα πραγματικό λόγο για εορτασμούς.

sofokleous10.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!