και να καταλήξουν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία θα κληθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έναντι της Ρώμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λόγω θέσεως αλλά και ιστορικού παρελθόντος της διαδρομής του στα δημόσια πράγματα, θεματοφύλακας των θεσμών, αναλίσκεται στο να… συγκροτεί επιτροπές.
Ο Ναπολιτάνο, τον οποίο φήμες ήθελαν να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, προκειμένου να επιταχύνει τις πολιτικές διεργασίες στην Ιταλία, και να συμβάλλει έτσι εμμέσως στον σχηματισμό κυβέρνησης, ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα παραμείνει στη θέση του.
Αποκάλυψε μάλιστα, ότι έχει ήδη συγκροτήσει δυο επιτροπές από τεχνοκράτες και συμβούλους, προκειμένου να καταλήξουν σε δέσμη οικονομικών και κοινωνικών προτάσεων, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να τεθούν ενώπιον των πολιτικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης.
Οι ανακοινώσεις Ναπολιτάνο ήρθαν σε μια συγκυρία στην οποία το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας φαντάζει οριακό. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατέθεσε ουσιαστικά τη διερευνητική εντολή που του είχε δοθεί, χωρίς να έχει καταφέρει να συμφωνήσει με άλλα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, ο Μπέπε Γκρίλο ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια συμβιβασμού, και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαιτεί να συμμετέχει και πάλι στην άσκηση της εξουσίας, διαφορετικά θα οδηγήσει εκείνος την Ιταλία σε νέες εκλογές, πιθανότατα τον Ιούνιο.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, προκαλεί εντύπωση η εμμονή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να αναζητεί και πάλι λύσεις εκτός πολιτικής. Λύσεις που μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, στις βουλευτικές εκλογές, ο ιταλικός λαός απέρριψε, τοποθετώντας στο περιθώριο τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, “εκλεκτό” μεταξύ άλλων και του ίδιου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Σε μια εποχή ευθείας αμφισβήτησης του συνόλου της εξουσίας στην Ιταλία, οι… ακτιβισμοί Ναπολιτάνο εξοργίζουν περισσότερο την ιταλική κοινωνία. Και στρέφουν κι άλλους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του Μπέπε Γκρίλο, του ανθρώπου που σύμφωνα και με τη “Goldman Sachs” μπορεί να γκρεμίσει, όχι μόνο την Ιταλία, αλλά συνολικά την ευρωζώνη.