tromaktiko: Οι BRICS εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Συρία

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Οι BRICS εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Συρία



Οι αναδυόμενες οικονομικά χώρες της ομάδας BRICS εξέφρασαν χθες την ανησυχία τους για την επιδείνωση της στρατιωτικής και... ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, καθώς και για τους κινδύνους μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στο Ιράν.

«Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία και καταδικάζουμε τις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ η βία συνεχίζεται», αναφέρουν οι ηγέτες των πέντε χωρών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στο τελικό ανακοινωθέν της ετήσιας συνόδου κορυφής των BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

«Επαναβεβαιώνουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης», προσθέτουν, υπογραμμίζοντας την προσήλωσή τους στην ανακοίνωση της Γενεύης της 30ής Ιουνίου 2012.

Η ανακοίνωση αυτή, η οποία είχε εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των κυριότερων χωρών που ανησυχούν για το μέλλον της Συρίας και ήταν καρπός σκληρών διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, προβλέπει κυρίως τη διαδικασία μιας πολιτικής μετάβασης, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την τύχη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η ανακοίνωση αυτή παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της θέσης της Ρωσίας, η οποία συμμετέχει στην ομάδα των BRICS.

Οι πέντε χώρες ζήτησαν επίσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέμβουν στη Συρία.

Όσον αφορά το Ιράν, οι χώρες της BRICS εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης, καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ απειλούν να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από μια μέσω διαπραγματεύσεων λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα. Εκφράζουμε την ανησυχία μας σχετικά με τους κινδύνους της στρατιωτικής δράσης και των μονομερών κυρώσεων», σημειώνουν επίσης στην ανακοίνωσή τους.

«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ιράν να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών του, και υποστηρίζουμε μια επίλυση των προβλημάτων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και μέσω του διαλόγου», επιμένουν οι χώρες της ομάδας BRICS.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!