tromaktiko: Eurobank: Απαιτείται στόχευση στις εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από Δημόσιο

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Eurobank: Απαιτείται στόχευση στις εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών από Δημόσιο



Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, υπογραμμίζει... η Eurobank σε έκθεσή της, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Μια βιώσιμη λύση για την βελτίωση της ρευστότητας απαιτεί πέρα από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, συγκεκριμένη στόχευση στο είδος των οφειλών που εξοφλούνται κατά προτεραιότητα καθώς και επιπλέον μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας (βλέπε ΕΣΠΑ, επανεκκίνηση μεγάλων έργων κτλ), υπογραμμίζει η τράπεζα.

Ειδικότερα, στην έκδοσή της "7 ημέρες οικονομία", η Eurobank υπογραμμίζει: "Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές την περίοδο Ιανουαρίου 2013 ανέρχονταν στα €7,9 δισ. μειωμένες κατά €0,6 δισ. ή -7,3% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2012. Αντίστοιχα, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων για την περίοδο Ιανουαρίου 2013 ανέρχονταν σε €0,6 δισ. μειωμένες κατά €0, 1 δισ. ή 11,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Με άλλα λόγια το σύνολο των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα στο τέλος Ιανουαρίου 2013 ανερχόταν σε €8,6 δισ. και μειώθηκε μόνο κατά €0, 2 δισ. ή -2,3% σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2012.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των οφειλών προκύπτει ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είχαμε μόνο οριακές μειώσεις στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου με την εξαίρεση των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις είχαμε αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 6,86% και 6,73% αντίστοιχα σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Σημειώστε πως η αποφυγή δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αποτελεί δέσμευση σύμφωνα με το 20 Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας ενώ αποτελεί και έναν από τους παράγοντες αξιολόγησης σχετικά με τη χρηματοδότηση ή όχι του φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Οι παραπάνω εξελίξεις δεν ευνοούν την βελτίωση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Οφείλονται στην έλλειψη προκαταρκτικής εργασίας όσον αφορά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (σωστή καταγραφή και σχεδιασμός αποπληρωμής, βεβαίωση χρεών, βεβαίωση αποφυγής δημιουργίας νέων υποχρεώσεων, κτλ).

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ολοκληρώσει το σχέδιο για την διαδικασία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επιστροφών φόρων στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τον Ιούνιο του 2012 (ημερομηνία αρχικής εκταμίευσης της δόσης) μέχρι την τελική εκταμίευση της δόσης (Δεκέμβριος-Ιανουάριος 2013). Κάτι τέτοιο θα βελτίωνε σημαντικά την πιθανότηταέγκαιρης αποπληρωμής τους. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι και η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων για την καταβολή της δόσης δημιούργησε καινούργιες ταμειακές ανάγκεςστην κυβέρνηση (βλ. π.χ. χρέος νοσοκομείων).

Ευτυχώς η κατάσταση βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών Π. Σταϊκούρα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013 είχαν χρηματοδοτηθεί οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα συνολικού ύψους €2,3 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου: €1,0 δισ.).

Επίσης σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση περίπου €1,4 δισ. βρίσκονται σήμερα σε πορεία αξιολόγησης και αναμένεται να αποπληρωθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (όπως φαίνεται και στην πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για το πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (Ιανουάριος 2013) αναμένεται να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του 2013. Συνολικά μέχρι το τέλος του 2013 προβλέπεται να διατεθούν €8,5 δισ. για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και των επιστροφών φόρων παρόλο που δίνει ανάσα στην οικονομία δεν είναι πανάκεια.

Μέρος μόνο από τα εξοφλούμενα κεφάλαια αναμένεται να περάσει στην πραγματική οικονομία αφού μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων αφορά εισαγωγές προϊόντων (π.χ. φάρμακα). Το ήδη υπάρχον κλίμα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιθανό να οδηγήσει μέρος των κεφαλαίων από την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τραπεζικούς λογαριασμούς του εσωτερικού ή του εξωτερικού.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποστηρίζει τον προσανατολισμό από το καταναλωτικό υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο εξωστρεφές υπόδειγμα, θα έπρεπε και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών να ξεκινήσει από τις αποπληρωμές ΦΠΑ προς εξαγωγικές εταιρείες.

Αντίθετα, από τον πίνακα που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεκίνησε από την εξόφληση οφειλών προς δημόσιους υπαλλήλους, κτλ.
euro2day.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!