tromaktiko: Στην Αθήνα η Gazprom για τη ΔΕΠΑ

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Στην Αθήνα η Gazprom για τη ΔΕΠΑ



Στην Αθήνα για ραντεβού με τον Αντώνη Σαμαρά θα βρεθεί την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom και πρόεδρος του ...
Management Committee του μεγάλου ρωσικού ομίλου.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία ο ρωσικός όμιλος έχει έντονο ενδιαφέρον.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια που επιστέφεται ο κ. Miller την Αθήνα. Στην αυριανή επίσκεψη ο κ. Miller, όπως αναφέρουν πηγές, αναμένεται να παρουσιάσει στον Έλληνα πρωθυπουργό το πλήρες πακέτο της πρότασης της εταιρίας του για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει την εξαγορά της ΔΕΠΑ, την υπογραφή νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου 30ετούς διάρκειας για μετά το 2016 και την υλοποίηση επενδύσεων σε νέες υποδομές για τη διανομή φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Επίσης, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας αερίου αναμένεται ότι θα θελήσει να «καθησυχάσει» την ελληνική πλευρά σε ότι αφορά την πλήρη προσαρμογή της Gazprom σε όσα προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για ενεργειακά μονοπώλια και ανταγωνισμό.

Το τελευταίο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφενός σε βάρος της Gazprom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για την κατάχρηση της δεσπόζουσας-μονοπωλιακής θέσης που έχει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και για τη μη τήρηση εκ μέρους των εταιριών της όσων προβλέπει το τρίτο ενεργειακό πακέτο.

Σε ότι αφορά τις πιέσεις εκ μέρους της Αμερικής προς την Ελλάδα, με αυτές επιδιώκεται να μην καταστεί ο ενεργειακός τομέας της χώρας όμηρος ρωσικών εταιριών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πριν λίγους μήνες η εκπρόσωπος του State Department Βικτώρια Νιούλαντ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η Gazprom, ο μεγαλύτερος όμιλος στο χώρο του φυσικού αερίου ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων σε ευρώ, τη δεύτερη σε οκτώ μήνες, προκειμένου να εκμεταλευτεί τα χαμηλά επιτόκια και να ετοιμαστεί για το «χτύπημα» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.

Μάλιστα, ο ρωσικός όμιλος προσέλαβε τις Credit Agricole SA, Gazprombank και JPMorgan Chase & Co προκειμένου να οργανώσουν το σχέδιο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζουν πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Η Gazprom είναι μεταξύ των πέντε υποψηφίων για την ΔΕΠΑ στο διαγωνισμό που ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!