tromaktiko: Η "Οδύσσεια" του Ρόμπερτ Ουίλσον "έκλεψε" τις εντυπώσεις

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η "Οδύσσεια" του Ρόμπερτ Ουίλσον "έκλεψε" τις εντυπώσεις



H "Οδύσσεια" του Ρόμπερτ Ουίλσον, η πολυσυζητημένη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου... έκανε πρεμιέρα στο Πίκολο Τεάτρο Στρέλερ στις 2 Απριλίου.

Ο σκηνοθέτης που βρέθηκε στην Ιταλία για την πρεμιέρα της παράστασης, οι συνεργάτες του και οι ηθοποιοί χειροκροτήθηκαν θερμά για περισσότερο από 15 λεπτά από το ενθουσιασμένο κοινό που γέμισε το θέατρο.

Ο 71χρονος θεατράνθρωπος εμπνεύστηκε από το ομηρικό έπος και δημιούργησε με Έλληνες ηθοποιούς μια πρωτότυπη παράσταση στην ελληνική γλώσσα η οποία μετά την επιτυχημένη πορεία της στην Αθήνα παρουσιάζεται για τις επόμενες τρεις εβδομάδες - έως και τις 24 Απριλίου - στο Πίκολο Τεάτρο.

Ένα μυθικό, υπερβατικό και γεμάτο αλληγορία σύμπαν, όλα τα πρόσωπα της ομηρικής Οδύσσειας βρίσκονται στη σκηνή για να αφηγηθούν την πορεία ενός ανθρώπου προς τις ρίζες του και προς την ίδια του την ύπαρξη. Ακολουθώντας τη διασκευή του Σίμον Αρμιτέϊτζ, ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια σύνθεση εικόνων βασισμένη στους σταθμούς της περιπλάνησης του Οδυσσέα.

Ο λόγος που ακούγεται στην παράσταση δεν είναι καθαρά ο Ομηρικός, αφού ουσιαστικά ακούμε τη συνοπτική περιγραφή των περιπλανήσεων του Οδυσσέα, αφήνοντας την κεντρική αφήγηση να γίνεται μέσω της εικαστικής παρέμβασης και της σωματικής φόρμας.

Επί τρεις ώρες οι θεατές παρακολουθούν στη σκηνή τον Σταύρο Ζαλμά στον ρόλο του Οδυσσέα.

Στο πλάι του, βρίσκεται η Μαρία Ναυπλιώτου η οποία με αισθαντική φωνή και αιθέρια κίνηση ερμηνεύει στην παράσταση όλες τις μοιραίες γυναίκες στην περιπλάνηση του Οδυσσέα: την Πηνελόπη, την Καλυψώ, τη μάγισσα Κίρκη αλλά και μία από τις Σειρήνες.

Τρεις ρόλους-κλειδιά "κρατά" και η Λυδία Κονιόρδου: το φάντασμα της Αντίκλειας- της μητέρας του Οδυσσέα, την βασίλισσα των Φαιάκων, Αρήτη, και τη γηραιά υπηρέτρια της Πηνελόπης, Ευρύκλεια.

Στην "Οδύσσεια" του Ουίλσον, παρών είναι και ο ίδιος ο Όμηρος, με τον Νικήτα Τσακίρογλου να τον ερμηνεύει και να εισάγει το κοινό στην παράσταση με το "'Ανδρα μοι ένεπε Μούσα πολύτροπον...".

Τον θίασο συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέξανδρος Μυλωνάς (Δίας, Αλκίνοος, Εύμαιος), Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (ένας από τους συντρόφους του Οδυσσέα), Ζέτα Δούκα (Αθηνά, Σειρήνα), Βίκυ Παπαδοπούλου (Ναυσικά, Σειρήνα), 'Ακης Σακελλαρίου (ο σύντροφος του Οδυσσέα Ευρύλοχος και ο αρχηγός των μνηστήρων Αντίνοος), Αποστόλης Τότσικας (Τηλέμαχος και Ερμής), Λένα Παπαληγούρα (Σειρήνα), Μαριάννα Καβαλιεράτου (Σειρήνα) κ.ά.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!