tromaktiko: Κεντρική Μακεδονία: Το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΕΣΠΑ

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Κεντρική Μακεδονία: Το μεγάλο στοίχημα για το νέο ΕΣΠΑ



του Δημήτρη Κούρου
Τρεις οι κύριοι άξονες που θα κατευθυνθούν τα κοινοτικά κονδύλια για την περίοδο 2014 - 2020.
Το βάρος στη σωστή προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 ρίχνει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να επιτύχει τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ικανών να ...
στηρίξουν την ανάπτυξη στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, γνωρίζει ότι τα κοινοτικά κονδύλια στο «νέο ΕΣΠΑ» για την Ελλάδα συνολικά (και συνεπώς για την Κεντρική Μακεδονία) θα είναι περιορισμένα.

Στόχος του είναι να περιορίσει τις απώλειες, καθώς ο αναπτυξιακός προγραμματισμός σε αντίθετη περίπτωση θα αναγκαστεί σε δραματικές περικοπές. Τη βαρύτητα που έχει η νέα προγραμματική περίοδος, εν μέσω κρίσης, απέδειξε έτσι κι αλλιώς η σημασία που της αποδίδει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ξεκινήσει με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, την έγκαιρη προετοιμασία, για να έρθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μετά το Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο μέσα στην εβδομάδα, είναι πλέον γνωστοί οι τρεις κυρίαρχοι άξονες όπου θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των κοινοτικών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Ένα μεγάλο ποσό θα κατευθυνθεί για την έρευνα και την καινοτομία ή όπως την ονομάζουν «έξυπνη εξειδίκευση». Ο δεύτερος σημαντικός άξονας είναι το περιβάλλον και η προσπελασιμότητα και ο τρίτος οι δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου και ειδικά εκείνες που συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των δυο εκρηκτικών προβλημάτων, της ανεργίας και της φτώχειας.

Ο κ. Τζιτζικώστας προγραμμάτισε για τις 18 του μήνα συνεδρίαση της επιτροπής φορέων και επιστημόνων της περιοχής, προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική διαβούλευση για την «έξυπνη εξειδίκευση» και να καταρτιστεί η συγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει της οποίας θα διεκδικηθούν σημαντικά ποσά για την περιοχή.

Την επόμενη μέρα θα γίνει το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, στα πρότυπα του Εθνικού με τη συμμετοχή όλων των φορέων για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ηδη έχουν ολοκληρωθεί τα «roadshow» σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, τα οποία όμως είχαν διττό χαρακτήρα. Από τη μια γινόταν ενημέρωση και εξέταση της πορείας του τρέχοντος ΕΣΠΑ σε επίπεδο έργων κι από την άλλη μια πρώτη ουσιαστική όμως ενημέρωση για την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε όλοι να είναι υποψιασμένοι –και ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση- για τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχουν οι προτάσεις τους για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια το διάστημα 2014 – 2020.

Ο σχεδιασμός –που είναι και η βάση στη διεκδίκηση των πόρων ανά περιοχή- ξεκινά με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επίσης έχει καταστήσει σαφές ότι προσπάθειά του θα είναι στην επόμενη προγραμματική περίοδο να μετατραπούν όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα σε περιφερειακά. Θεωρεί ότι έτσι γίνεται ορθότερη κατανομή των κονδυλίων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής και δε γίνεται απλώς διανομή χρημάτων από το κεντρικό επίπεδο και με οριζόντιο –άρα ανισομερή και άδικο πολλές φορές- τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρησιακά προγράμματα όπως το αγροτικό ή το πρόγραμμα των μεγάλων υποδομών και τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου στο ΕΣΠΑ ελέγχονταν κεντρικά, από τα υπουργεία, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές στρεβλότητες και να ασκείται πολιτική αντί για ανάπτυξη και πραγματική αξιοποίηση των κονδυλίων. Ενδεικτικό είναι ότι η κατανομή των κονδυλίων για τους αγρότες γινόταν οριζόντια, χωρίς βέβαια οι ανάγκες να είναι ίδιες στην Κεντρική Μακεδονία με τα νησιά του Αιγαίου…

Στόχος της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν αναμένεται να γίνει και η κατανομή των κονδυλίων.

voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!