tromaktiko: Η συνεργασία Μόσχας – Λευκωσίας έχει μέλλον

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η συνεργασία Μόσχας – Λευκωσίας έχει μέλλον



Μέτρα για την άμβλυνση σε κάποιο βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο, λόγω... του «κουρέματος» των καταθέσεων, εξήγγειλε χθες στη Λεμεσό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο «Global Russia Business Meeting», που διοργανώθηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA) και τον οργανισμό Horasis, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως αναμένει τα μέτρα να εγκριθούν στις δύο ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου - σήμερα και αύριο.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές μη κάτοικοι Κύπρου που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πρόγραμμα «Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων» θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις, ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια ευρώ καταθέσεις.

Επίσης, θα διευρυνθεί η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια, προκειμένου εν τω μεταξύ να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα, και θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ο χρονικός αυτός περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι, άμεσα, διαθέσιμα για χρήση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία.

Είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η Κύπρος και η Ρωσία εξακολουθούν να απολαμβάνουν ένα αμοιβαία επωφελή οικονομικό συνεταιρισμό, που στηρίζεται σε μια ισχυρή βάση και έχει μέλλον.

Ανέφερε πως προς αυτό τον κοινό σκοπό, ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, προκειμένου να προετοιμάσει τη δική του επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Πούτιν και ο ίδιος θα ανασκοπήσουν ολοκληρωμένα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας των δυο χωρών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!