tromaktiko: Κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση για απολύσεις και έλλειμμα ετοιμάζει η τρόικα

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κίτρινες κάρτες στην κυβέρνηση για απολύσεις και έλλειμμα ετοιμάζει η τρόικα



Eντονες ανησυχίες εκφράζονται πλέον από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ότι στην αυριανή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρια και την ηγεσία της τρόικας, οι...
κ. Τομσεν Μαζουχ και Μορς θα βγάλουν τις πρώτες Κίτρινες κάρτες στην ελληνική κυβέρνηση.

Η πρώτη κιτρίνη κάρτα θα αφορά τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η δεύτερη την απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού κατά περίπου 2,4 δισ ευρώ. Η τρόικα εντοπίζει έσοδα που είναι αμφίβολο εάν θα βρεθούν και δαπάνες που είναι αβέβαιο εάν θα περικοπούν, συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

Για παράδειγμα, η υστέρηση από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μόνο στα ταμεία υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Η ατζέντα της συνάντησης είναι δύσκολη και περιλαμβάνει 3 κυρίως ζητήματα. Το πρώτο είναι η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank το δεύτερο το χαράτσι της ΔΕΗ και το τρίτο η απόλυση 25.000 υπαλλήλων από το δημόσιο τομέα. «Κανένα από τα τρία ζητήματα δεν θεωρείται απόλυτα διαχειρισιμο» εξηγούν στην κυβέρνηση όταν ερωτώνται.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα της Εθνικής με την Eurobank πρέπει να διευκρινισθεί στα επόμενα ένα με δυο 24ωρα καθώς εκφράζονται φόβοι ότι όσο δεν « επιλύεται» τόσο πλήττεται η φήμη των δυο τραπεζών. Άρα δεν απόκειται αύριο το απόγευμα η το αργότερο την Παρασκευή το πρωί να έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις.

Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τις επόμενες ώρες τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για την σημασία της συγχώνευσης. Ο κ. Σαμαράς θα εξηγήσει στους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους αλλά και στην Κριστίν Λαγκάρντ τις συνέπειες που θα είχε στην εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς ενδεχόμενο μπλόκο της τρόικας στην επικείμενη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Στην ίδια κατεύθυνση θα βρίσκεται και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβοπουλος ο οποίος θα συζητήσει,άτυπα, το θέμα αυτό κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φραγκφούρτη.

H Αθήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες ως το τέλος του μήνα. Στόχος είναι η εκταμίευση συνολικών δόσεων ύψους 8,8 δισ. ευρώ (2,8+6 δισ.).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση των επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) είναι να παραμείνουν στην Αθήνα τουλάχιστον δέκα ημέρες.

Το ζήτημα είναι ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Μετά την αποχώρηση της τρόικας τον Μάρτιο η πιθανότερη ημερομηνία έγκρισης ήταν σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η συνεδρίαση του Euro Working Group εντός του Απριλίου η του Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Πέρα από την εκκρεμότητα των 2,8 δισ. ευρώ, το «κυρίως πιάτο» της τριμηνιαίας αξιολόγησης αφορά την έγκριση των 6 δισ. ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι αυτή η διαδικασία είναι ξεχωριστή και απαιτεί κάποιο χρόνο.

ezy.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!