tromaktiko: Οι «Άθλιοι» του Ξηριά...

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Οι «Άθλιοι» του Ξηριά...



Εγκαταλειμμένοι στη μοίρα τους είναι εδώ και 30 χρόνια οι περίπου 200 ρομά, που διαμένουν ένθεν του χειμάρρου Ξηριά (στο ύψος της περιφερειακής αγοράς), που ζουν μέσα σε παράγκες από νάιλον ή ξύλα, χωρίς ηλεκτρικό και νερό…

Βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας, τα παιδιά του οικισμού δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ υπάρχουν προβλήματα υγείας, με τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον τρία παιδιά να έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα!

Οι ρομά ζητούν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλο χώρο του Δήμου, που θα διαθέτει λυόμενα ή σπιτάκια, κάτι που λένε οι τελευταίοι δήμαρχοι τους υπόσχονται κάθε προεκλογική περίοδο, ωστόσο στη συνέχεια τους ξεχνούν και μένουν μόνο οι υποσχέσεις…

Μόνο… προβλήματα

Η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» επισκέφθηκε τον οικισμό του Ξηριά, και διαπίστωσε από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και κυρίως τα μικρά παιδιά, που είναι αναγκασμένα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, να ζουν όλη τη μέρα στο κρύο τους χειμώνες και κίνδυνο πλημμύρας παλιότερα, πριν γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα και το καλοκαίρι στη ζέστη, αντιμέτωπα με ποντίκια και την έντονη μυρωδιά από τα σφαγεία που λειτουργούν μερικές δεκάδες μέτρα πιο πέρα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της «παραγκούπολης», εκατέρωθεν του χειμάρρου Περικλής Μήτρου, στον οικισμό ζουν περίπου 200 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 50 είναι παιδιά (από 4 ως 12 χρονών), που ζουν σε παράγκες - παραπήγματα με νάιλον ή ξύλα, κάτω από άθλιες συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Το πρόβλημα του ηλεκτρικού αντιμετωπίζεται από μερικές γεννήτριες που υπάρχουν για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν έχει δείξει ενδιαφέρον η Πολιτεία», ανέφερε ο κ. Μήτρου, που εξήγησε ότι δεν μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί δεν έχουν ρεύμα και νερό και δεν μπορούν να τα στείλουν αν δεν είναι καθαρά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του σχολείου (διάβασμα χωρίς ρεύμα κλπ).

Κρούσματα ηπατίτιδας

Όσον αφορά στην ιατρική περίθαλψη, ο κ. Μήτρου ανέφερε το 2004 είχε επισκεφθεί τον οικισμό ένα επιτελείο του υπουργείου Υγείας, από την Αθήνα, «αλλά στη συνέχεια ξεχαστήκαμε και δεν έκαναν ούτε εμβόλια στα παιδιά, όπως μας είχανε πει».

Στο μεταξύ, υπάρχουν κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδάκια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, υπήρχαν δύο κρούσματα σε δύο παιδιά το 2010 και ενός ακόμη το 2011, λόγω έλλειψης των συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, ενώ δήλωσε ότι τα παιδιά που είχαν πρόβλημα, πήγαν στο Νοσοκομείο έκαναν θεραπεία και το ξεπέρασαν.

Όσον αφορά στις συνθήκες διαβίωσης, τα παραπήγματα είναι φτιαγμένα μετά τις όχθες του χειμάρρου και, όπως υποστηρίζουν οι ρομά, το χειμώνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις πλημμύρες (ειδικά πριν κατασκευαστούν τα αντιπλημμυρικά έργα του Ξηριά), ενώ το καλοκαίρι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βρωμιά, την έντονη μυρωδιά από τα Σφαγεία, ποντίκια και κουνούπια και, από τα νάιλον, «βράζει» το εσωτερικό των παραπηγμάτων.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ρομά της περιοχής Ξηριά είναι η ανεργία, καθώς, κανείς από τους περίπου 200 κατοίκους δεν εργάζεται και το μόνο που κάνουν για να διαβιώσουν, είναι να πωλούν παλιοσίδερα.

«Μας θυμούνται προεκλογικά»

Από την πλευρά του ο Κώστας Δημόπουλος, πρόεδρος του Μορφωτικού, Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «Νέα Ζωή», αλλά και των ρομά Μαγνησίας, ζήτησε να γίνει αποσυμφόρηση του Ξηριά και οι ρομά να μεταφερθούν σε άλλο χώρο με κοντέινερ ή σπιτάκια, που να διαθέτει τις βασικές υποδομές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, εδώ και δεκαετίες οι δήμαρχοι Βόλου, που επισκέπτονται τους οικισμούς προεκλογικά, υπόσχονται να τους βρουν άλλο χώρο για να μεταφερθούν και να ζήσουν με καλύτερες συνθήκες.

«Αφού γίνουν οι εκλογές, όμως, μας ξεχνούν και μένουμε στις υποσχέσεις. Οι ρομά έχουν δικαίωμα να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως όλος ο κόσμος και πρέπει το αίτημά μας να εισακουστεί από την Πολιτεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Ο πρόεδρος των ρομά της Μαγνησίας τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για τους τσιγγάνους και, αν υπάρξει πολιτική βούληση, μπορούν να δοθούν λύση και οι άνθρωποι να ζήσουν με καλύτερες συνθήκες.

Χάνονται έγγραφα στο Αλιβέρι

Προβλήματα υπάρχουν και στον οικισμό του Αλιβερίου, που είναι ο μεγαλύτερος στη Μαγνησία, με 6.000 πληθυσμό. Στα προβλήματα περιλαμβάνονται η έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, που τους αναγκάζει να κάνουν παράνομες ρευματοκλοπές με κίνδυνο της ζωής τους. Επίσης πρόβλημα υπάρχει με την έλλειψη αποχέτευσης και υπονόμων, που έχει αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης, με κίνδυνο της υγείας των κατοίκων.

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο οικισμός, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οδοί και αριθμοί, με αποτέλεσμα να χάνονται δημόσια έγγραφα από Εφορία, Πρόνοια, Στρατό κλπ. και με όποιες συνέπειες για τους ρομά.

«Προσωπικά μου έχει επιβληθεί πρόστιμο 6.000 €, διότι δεν έχω παραλάβει απολυτήριο του Στρατού», δήλωσε ο πρόεδρος του οικισμού Παναγιώτης Μπάφας.

Παρόμοια προβλήματα, ανέφερε, αντιμετωπίζουν πολλοί από τους 4.000 κατοίκους του οικισμού, που οφείλουν στην Εφορία ποσά χιλιάδων που δεν μπορούν να πληρώσουν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους.

Στην Αγία Παρασκευή

Στον οικισμό ρομά της Αγ. Παρασκευής (επί του Ξηριά), όπου οι περίπου 1200 άνθρωποι, ζουν σε καλύτερες συνθήκες, σε σχέση με τους άλλους, γιατί μένουν σε σπίτια, δε λείπουν τα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του οικισμού Κώστας Δημόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, ούτε και δημοτικός φωτισμός στους δρόμους. Ακόμη ανέφερε ότι οι κάτοικοι του οικισμού είναι αποκομμένοι συγκοινωνιακά, αφότου δόθηκε στην κυκλοφορία ο περιφερειακός και καρά τις υποσχέσεις των αρμόδιων ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.

«Ενώ αρκετοί έδωσαν τις κατοικίες τους για να γίνει το έργο του περιφερειακού και να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, δημιουργήθηκε νέο πρόβλημα, που είχε αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν οι κάτοικοι του οικισμού και μέχρι σήμερα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα δοθεί λύση, δεν έγινε καμία ενέργεια», δήλωσε ο Κώστας Δημόπουλος.

Όπως ανέφερε, η μόνη διέξοδος των κατοίκων του οικισμού, είναι ο χείμαρρος Ξηριάς (στο ύψος της Χιλιαδούς), που με τις νεροποντές, βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές τους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!