Πρόκειται για την αρχαιότερη «μαμά» του διαστήματος, που γεννά μέχρι και 3.000 αστέρια ετησίως.
Ο γαλαξίας HFLS3 βρίσκεται 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και έχει ρυθμό παραγωγής αστεριών 2.000 φορές μεγαλύτερο από τον «Milky Way», τον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη.
Η μακρινή απόσταση του γαλαξία HFLS3 δείχνει ότι μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια από την έκρηξη του Μπιγκ Μπανγκ το σύμπαν διέθετε τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή τεράστιου αριθμού αστεριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον γαλαξία μελετώντας στοιχεία από το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel, το οποίο εξετάζει υπέρυθρα μήκη κύματος στο διάστημα.
«Οι γαλαξίες που γεννούν μεγάλο αριθμό αστεριών παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία, ωστόσο το περιβάλλον όπου σχηματίζονται αυτά τα αστέρια είναι γεμάτο σκόνη και αέριο, γιατί αυτά είναι τα βασικά υλικά από τα οποία αποτελούνται τα αστέρια», δήλωσε ο Δρ. Riechers.
Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το μοριακό αέριο και τη σκόνη και εκπέμπεται εκ νέου ως υπέρυθρη, την οποία εντοπίζει το τηλεσκόπιο Herschel.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γαλαξία HFLS3 περιέχει αρκετά αστέρια για να δημιουργήσουμε 40 δισεκατομμύρια Ήλιους, ενώ περιέχει επίσης 100 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου σε μοριακό αέριο και σκόνη, στοιχεία που περιβάλλονται από ποσότητα σκοτεινής ύλης ικανή να δημιουργήσει ολόκληρο σύμπλεγμα γαλαξιών.
Επιπλέον οι αστρονόμοι βρήκαν ότι ο μακρινός γαλαξίας περιέχει μεγάλη ποσότητα μορίων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, υδροξείδιο και νερό.
Επειδή όλα τα στοιχεία στο διάστημα, εκτός από το υδρογόνο, το δευτέριο και το ήλιο, παράγονται από τα αστέρια, εκτιμάται ότι η πλούσια χημική σύνθεση του HFLS3 καταδεικνύει τον σχηματισμό αστεριών.
Σημειώνεται ότι η χημική σύνθεση του HFLS3 είναι παρόμοια με τη σύνθεση άλλων γνωστών γαλαξιών που γεννούν αστέρια και παρουσιάστηκαν στη μεταγενέστερη ιστορία του σύμπαντος.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
news.pathfinder.gr