tromaktiko: Έρευνα: Αν και οι Ελληνίδες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιτυχημένες επιχειρηματίες δεν το τολμούν γιατί φοβούνται!

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Έρευνα: Αν και οι Ελληνίδες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιτυχημένες επιχειρηματίες δεν το τολμούν γιατί φοβούνται!



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα «Η γυναίκα επιχειρηματίας ευθέως», που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2007- 2012 Ρόδη Κράτσα και ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μάλιστα, στο κλείσιμο της εκδήλωσης, η κ. Κράτσα δήλωσε ότι «η έρευνα έχει πολύτιμα ευρήματα τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν από την πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Γίνεται φανερό ότι οι γυναίκες κτίζουν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο με μεγαλύτερη ισορροπία προσωπικών, επαγγελματικών και κοινωνικών στόχων, τάση που επηρεάζει το νέο μοντέλο της κοινωνικής ευημερίας. Πρέπει λοιπόν να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι γυναίκες αλλάζουν την οικονομία και την κοινωνία».

Η Γενική Διευθύντρια της Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες και συντονίστρια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, Όλγα Σταυροπούλου, δήλωσε: «Θέσαμε τα ερωτήματα που οι ίδιες γυναίκες επιχειρηματίες μας ζήτησαν, κι αυτό αποτελεί την καινοτομία αυτής της έρευνας. Στόχος μας ήταν να σκιαγραφήσουμε την εικόνα της καθημερινής επαγγελματικής, κοινωνικής και ατομικής πραγματικότητας, όπως τη βιώνουν και τη στοχάζονται οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Παράλληλα, να δώσουμε τροφή προς σκέψη, με συγκεκριμένα στοιχεία, τόσο σε άλλες γυναίκες που σκέφτονται να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δράση, όσο και στους διαμορφωτές πολιτικής και κοινής γνώμης, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Άποψή μου είναι ότι φάνηκε ένας νέος δρόμος για τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας «γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Τι διαπιστώθηκε;

Οι γυναίκες επιχειρηματίες στην Ελλάδα:

-Είναι πολύ ικανοποιημένες με την απόφασή τους να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση (82%).

-Θα έπαιρναν την ίδια απόφαση εάν γυρνούσαν πίσω στον χρόνο (82%)

-Ξεκίνησαν μόνες την επιχείρησή τους (60%).

-Οι περισσότερες, σε ηλικία 18-34 ετών (72%)

-Έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης // ανώτατη εκπαίδευση (77%).

-Διατηρούν τις επιχειρήσεις τους για περισσότερα από 3 έτη.

-Εργάζονται σκληρά // περισσότερες από 10 ώρες ημερησίως (73%).

Ανταμείβονται γιατί:

-Νιώθουν επιτυχημένες και υπερήφανες (90%).

-Απολαμβάνουν το σεβασμό της οικογένειας και του φιλικού τους κύκλου (90%).

-Αντλούν δύναμη από την επιχειρηματική όμως δραστηριότητα (94%).

Όμως!

-Ενώ υποστηρίζονται από την οικογένεια νιώθουν κάποιες φορές ενοχές για το λίγο χρόνο που αφιερώνουν σε αυτήν (63%).

-Έχουν άγχος για την οικονομική κατάσταση στη χώρα (98%).

-Διαπιστώνουν έλλειψη πολιτικών υποστήριξης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα (89%).

-Δηλώνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν τις αποδέχεται όσο θα έπρεπε (69%).

-Καταθέτουν ότι οι γυναίκες ως επιχειρηματίες μπορούν, αλλά πολύ συχνά δεν τολμούν (88%).

Οι γυναίκες επιχειρηματίες μας μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα

-Υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση θα αναδείξει περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες (70%).

-Πιστεύουν ότι τα χαρακτηριστικά για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα είναι κοινά για άνδρες και γυναίκες (80%).

-Έχουν ισχυρούς συμμάχους την αποφασιστικότητα, το όραμα, τη μόρφωση, τα ηγετικά προσόντα, την επιμονή, αλλά και την ικανότητα επικοινωνίας, την υπομονή και την υπευθυνότητα.

«Οι Ελληνίδες επιχειρηματίες είναι γυναίκες ικανές, διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις απαιτήσεις της επιχείρησης, αλλά και όλων των άλλων ρόλων της ζωής τους, χωρίς να χάνουν τη θηλυκή τους υπόσταση, αντλώντας δύναμη και ικανοποίηση μέσα από το όραμα, την αποφασιστικότητα και τη δημιουργικότητά τους! Βασικό τους μήνυμα για όσες Ελληνίδες ονειρεύονται τη δική τους επιχείρηση είναι να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να τολμήσουν!» δήλωσε η Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος Focus Bari A.E βάσει των στοιχείων που ανέδειξε η έρευνα.

Ο Δρ. Ιωάννης Σαλαμούρης, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικών Hellenic American University και Πρόεδρος Κοιν. Σ. ΕΠ Knowl τόνισε ότι «η ικανοποίηση που καταγράφει η έρευνα εκ μέρους των γυναικών επιχειρηματιών για τη δραστηριότητά τους, σίγουρα αποτελεί ενθαρρυντικό εύρημα για άλλες γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Παράλληλα όμως κινείται σε ρεαλιστικά επίπεδα, αποτυπώνοντας και μια πραγματικότητα που δε μπορούν ή/και δε θέλουν να τη ζήσουν όλες οι γυναίκες. Όλοι και όλες έχουν την επιλογή να γίνουν επιχειρηματίες. Δε γεννιέσαι επιχειρηματίας. Καλό όμως είναι να έχουν εξετάσει όλα τα δεδομένα, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, γιατί η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τον καθένα».

Τέλος, η Δρ. Σοφία Πρωτόπαπα, Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Μέλος ΔΣ Κοιν. Σ. ΕΠ Knowl, ανακοίνωσε το Success Project που είναι η επόμενη κοινή πρωτοβουλία της ΚΟΙΝ. Σ. ΕΠ knowl.gr και της Μίλητος Αναδυόμενες Τεχνολογίες και Υπηρεσίες και πρόκειται για πρωτογενή έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με κεντρικό θέμα την ΕΠΙΤΥΧΙΑ, αρχίζοντας από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα επιτυχίας, μαθαίνοντας από τις γυναίκες επιχειρηματίες πώς ορίζουν την επιτυχία οι ίδιες μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες και την υποκειμενική τους εμπειρία. Έτσι θα μπορέσουμε να παρακινήσουμε προς τη δράση κι άλλες γυναίκες, ώστε να βγουν από τη ‘ζώνη άνεσης’ που ίσως έχουν δημιουργήσει στη ζωή τους όπου προσπαθούν αλλά δεν κάνουν το καλύτερο που μπορούν, όπου πετυχαίνουν αλλά όχι όλα τους τα όνειρα. Αυτό που έχει αξία είναι να ανοίξουμε κανάλια επικοινωνίας της γυναίκας με τον ίδιο της τον εαυτό για μια συζήτηση επιτυχίας».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!