Πρέπει να τα περιορίζουν ή να τα αποφεύγουν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα ή μήπως οι φυτικές ίνες και τα άλλα συστατικά τους ελαττώνουν δραστικά την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα; Εξαιτίας της απουσίας μελετών και των αντικρουόμενων συστάσεων των ειδικών, έως τώρα δεν υπήρχε σαφής απάντηση γι’ αυτό.
Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nutrition Journal», παρέχει μια πρώτη επιστημονική ένδειξη. Οπως έδειξε, ο περιορισμός των φρούτων δεν παρέχει κάποιο ιδιαίτερο όφελος στους διαβητικούς.
Στη μελέτη, η οποία είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα που ασχολείται με το θέμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν 63 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες με νεοδιαγνωσμένο τύπου 2 διαβήτη. Ολοι έλαβαν ιατρική φροντίδα και ιατρικές συμβουλές που συμπεριλάμβαναν μείωση των θερμίδων τους.
Στους μισούς, όμως, συνεστήθη να περιορίσουν τα φρούτα σε ένα την ημέρα (γύρω στα 135 γραμμάρια, που αντιστοιχούν λ.χ. σε ένα πορτοκάλι) και στους υπόλοιπους να τρώνε καθημερινά τουλάχιστον τη διπλάσια ποσότητα (περίπου 320 γραμμάρια ημερησίως).
Ο στόχος ήταν να εξακριβωθεί πόσο θα επηρεάζονταν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), καθώς η πρωτεΐνη αυτή δείχνει τη ρύθμιση της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα κατά τους τελευταίους μήνες.
Επειτα από 12 εβδομάδες όλοι οι εθελοντές είχαν χάσει βάρος, αλλά όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα είχαν χάσει περισσότερα κιλά. Επιπλέον, η HbA1c δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω και ευρύτερες μελέτες, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους πως «δεδομένων των πολλών δυνητικών οφελών που παρέχουν τα φρούτα, συνιστούμε να μην περιορίζεται η κατανάλωση φρούτων στους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη».
ΠΗΓΗ: tanea.gr