tromaktiko: Δεκάδες χιλιάδες η ανάκληση Ιαπωνικών αυτοκινήτων σε Ελλάδα

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δεκάδες χιλιάδες η ανάκληση Ιαπωνικών αυτοκινήτων σε Ελλάδα



Δεκάδες χιλιάδες ανακλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα με ελαττωματικούς αερόσακους. Η ανάκληση αφορά κυρίως παλαιότερα μοντέλα που ευτυχώς για τους ιδιοκτήτες τους, δεν...
χρειάστηκαν τη λειτουργία των αερόσακων σε κάποιο ατύχημα.

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου σχετικά με την παγκόσμια ανάκληση Ιαπωνικών αυτοκινήτων για προβληματικούς αερόσακους συνοδηγού, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σπυράκης για λογαριασμό του vivanews και του ixauto.gr ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους εκπροσώπους των αντιπροσώπων των εταιριών που σχετίζονται με την ανάκληση και παραθέτουμε τις επίσημες ανακοινώσεις τους, ξεχωριστά ανά μάρκα.

Η εκπρόσωπος της Toyota Ελλάς, κα Κλαίρη Χατζηγιάννη, δήλωσε ότι, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα αυτοκίνητα που ανακαλούνται και αφορούν την Ελλάδα είναι περίπου 15.000. Η κα. Χατζηγιάννη δεν μπορούσε να μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μοντέλα και αριθμούς. Μέχρι την Τρίτη 16 Απριλίου (2013) θα είναι πιο ξεκάθαρη η εικόνα και θα έχει γίνει και η σχετική ανακοίνωση μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.


Ο εκπρόσωπος της Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ, που αντιπροσωπεύει τη μάρκα Nissan, κ. Γιάννης Μεθενίτης, ήταν και ο μοναδικός που μας ενημέρωσε αναλυτικά για τα μοντέλα και τις χρονολογίες κατασκευής τους. Αυτά είναι, το Almera παραγωγής 22/05/2001-06/06/2003 (κωδικός μοντέλου Ν16), το Almera Tino παραγωγής 22/08/2001-13/05/2003 (κωδικός μοντέλου V10), το Terrano II παραγωγής 21/03-10/04/2003 (κωδικός μοντέλου R20), το Patrol παραγωγής 29/05/2000-24/11/2003 (κωδικός μοντέλου Υ61), το X-Trail παραγωγής 29/05/2000-24/11/2003 (κωδικός μοντέλου Τ30) και το Pick-Up παραγωγής 29/05/2000-24/11/2003 (κωδικός μοντέλου D22). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρία, δεν αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των μοντέλων που ανακαλούνται, ενώ μόλις ταυτολογηθούν όλα τα πλαίσια των οχημάτων που αφορά η εν λόγω ανάκληση, θα γίνει η γνωστή υποχρεωτική διαδικασία, της ενημέρωσης των κατόχων μέσω επιστολής.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου Σαρακάκη που αντιπροσωπεύει τη μάρκα Honda στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Παππάς, σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, επιβεβαίωσε ότι η παγκόσμια ανάκληση Ιαπωνικών αυτοκινήτων επηρεάζει την Ελλάδα με περίπου 1.980 οχήματα Honda, που είναι μοντέλα Jazz, CR-V και Civic, χρονολογίας κατασκευής 2001-2003. Η εταιρία ήταν σε αναμονή εκτενέστερης ενημέρωσης από την μητρική εταιρία, για τα ακριβή πλαίσια των οχημάτων που θα πρέπει να ελεγχθούν, κατά την ανάκληση που αφορά τα εμπλεκόμενα μοντέλα Honda. Η εκπρόσωπος της ΕΛΜΑ ΑΕΒΕΑ, που αντιπροσωπεύει την Mazda στην Ελλάδα, κα. Μήτση Λεονταρίτου, δήλωσε ότι δεν είχε στη διάστημα της ημέρας (Παρασκευή 12 Απριλίου 2013) κάποια ενημέρωση από την πλευρά της Ιαπωνικής εταιρίας, θεωρώντας ότι αν δεν θα έχουν λάβει κάποια σχετική ενημέρωση το πολύ μέχρι και την Τρίτη 16 Απριλίου (2013), προφανώς δεν θα επηρεάζεται η Ελλάδα από την ανάκληση αυτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λόγια του κ. Toyohiro Hishikawa, εκπροσώπου της προμηθεύτριας εταιρίας των προβληματικών εξαρτημάτων, της Ιαπωνικής Takata Corporation, ότι η εταιρία έχει προμηθεύσει με τα εξαρτήματα αυτά κι άλλες μη Ιαπωνικές μάρκες, χωρίς να τις κατονομάσει, και με δεδομένο το γεγονός ότι η Takata προμηθεύει τις Ford και Daimler (Mercedes και Smart), κρίναμε σκόπιμο να επικοινωνήσουμε με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων εμπορικών σημάτων στην Ελλάδα. Τόσο η κα. Χρύσα Αγρογιάννη, για λογαριασμό της Ford Motor Hellas, όσο και η κα. Αλεξάνδρα Χρυσού, για λογαριασμό της Mercedes-Benz Hellas (Mercedes και Smart), μας επιβεβαίωσαν ότι η ανάκληση αυτή δεν αφορά κανένα από τα μοντέλα τους που κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά στο χρονικό διάστημα που αφορά στο σύνολο τα οχήματα της ανάκλησης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!