tromaktiko: Αναστασιάδης: Ο Δημητριάδης απέτυχε στη δουλειά του

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αναστασιάδης: Ο Δημητριάδης απέτυχε στη δουλειά του



Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, απέτυχε να ρυθμίσει το ρημαγμένο πλέον τραπεζικό της σύστημα αποτελεσματικά, κατήγγειλε... ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Εμβαθύνοντας το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Αναστασιάδης επιτέθηκε στον κ. Δημητριάδη, ο οποίος διορίστηκε ως διοικητής της τελευταίας το 2012, χρεώνοντάς του ότι διατήρησε εν ζωή μια αφερέγγυα τράπεζα χρησιμοποιώντας ως σανίδα σωτηρίας τη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Ο κ. Αναστασιάδης κατήγγειλε επίσης επιζήμιες καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα, μετά το πλήγμα που υπέστησαν οι καταθέτες για να χρηματοδοτηθεί η διάσωση της Κύπρου και του τραπεζικού της συστήματος τον περασμένο μήνα.

Σε επιστολή του προς τον κ. Ντράγκι με ημερομηνία 15 Απριλίου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο κ. Αναστασιάδης μιλά για «παραλείψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου».

Πρόκειται για απάντηση στην επιστολή Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, στην οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απομάκρυνσης του Δημητριάδης θα μπορούσε να σύρει την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο εξασέλιδο έγγραφο, ο κ. Αναστασιάδης υπαινίσσεται ότι ο Δημητριάδης, ακαδημαϊκός οικονομολόγος που διορίστηκε από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση που έχασε την εξουσία πριν από δύο μήνες, δεν ήταν πλήρως ανεξάρτητος από την κυβέρνηση.

Οι πρόσφατες παραιτήσεις των τριών μελών από το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι Δημητριάδης Διοικητής δεν απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του ιδρύματος που διοικεί», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Αναστασιάδης

Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Δημητριάδης, ο οποίος βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση να παραιτηθεί εξ αιτίας των χειρισμών του στην κρίση, δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να βγάλει το νησί από το οικονομικό τέλμα του, υπό την προϋπόθεση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας να γίνει σεβαστή.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας διοικητής μπορεί να απορριφθεί αν δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την άσκηση των καθηκόντων του ή εάν διαπράξει βαρύ παράπτωμα.
imerisia.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!