tromaktiko: Το πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης για "πλοίο ασφαλείας"- στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Λ. Αυγενάκη

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Το πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης για "πλοίο ασφαλείας"- στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Λ. Αυγενάκη



από το Γραφείο Τύπου
Η συγκεκριμένη προτεινόμενη από τον Υπουργό τροπολογία, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν λειτουργεί ως απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά προστατεύει την εύρυθμη λειτουργία των ναυτιλιακών δρομολογίων και τη...
ναυτιλιακή σύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν αφορά μόνο τα προβλήματα που προκύπτουν στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με αφορμή τις συχνές απεργίες των εργαζομένων στον κλάδο της ναυτιλίας, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των πλοιοκτητριών εταιριών ή και για άλλους λόγους που οι νησιώτες καλά γνωρίζουν.

Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει ότι «σε περίπτωση αδυναμίας εκτέλεσης δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), οφείλει εντός 48 ωρών από το χρόνο κήρυξης της απεργίας να εισηγηθεί στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου αυτός με απόφασή του να καθορίσει τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό δρομολογιακών γραμμών και συχνότητας εκτέλεσης δρομολογίων που απαιτούνται για τη προώθηση των ευπαθών προϊόντων, εφόσον η απεργία υπερβεί τις 48 ώρες. Ο ως άνω καθορισμός αφορά σε ήδη υφιστάμενες δρομολογιακές γραμμές και δρομολογημένα αντιστοίχως πλοία».

Η συγκεκριμένη τροπολογία και είναι σημαντικό να τονιστεί, αφορά κάθε είδους αλλαγές, τροποποιήσεις και προβλήματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές εταιρίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους. Άλλωστε, να σημειώσω ότι σε όλους τους οργανωμένους εργασιακούς χώρους προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες που ενδεχομένως προκύπτουν.

Την Κυριακή το βράδυ παρευρέθηκα σε συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης και εκεί έγιναν κάποιες παρατηρήσεις πολύ εύστοχες σε ότι αφορά το χρόνο ενεργοποίησης αυτής της διάταξης εφόσον ψηφιστεί, ενώ παρατήρησαν, ότι πλέον, έχοντας γίνει νόμος του κράτους «η ενεργοποίηση του πλοίου ασφαλείας», τα συμβόλαια με τους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων θα είναι λιγότερο σκληρά και επαχθή, δεδομένου του όρου που έθεταν ως προς τα ενδεχόμενα των συχνών αλλαγών στα δρομολόγια των πλοίων και κατά συνέπεια ως προς το χρόνο παράδοσης των αγροτικών προϊόντων στις αγορές απορρόφησης.

Η θέσπιση του πλοίου ασφαλείας αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών της Κρήτης. Το έχουν δεχθεί με ικανοποίηση, την ίδια στιγμή που και άλλοι παραγωγικοί φορείς της Κρήτης και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας, εξέδωσαν ανακοινώσεις και δημόσια δήλωσαν τη στήριξή τους σε αυτή την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.

Ζητώ να γίνει δεκτή από την πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, η θέσπιση «πλοίου ασφαλείας», ιδιαιτέρως δε ζητώ, από τους βουλευτές των νησιωτικών περιοχών -που γνωρίζουν ή που θα έπρεπε να γνωρίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται με την παραμικρή αλλαγή των δρομολογίων- να σκεφτούν πριν αρνηθούν, εγκλωβισμένοι στα πλαίσια της αριστερίστικης ιδεοληψία τους.

Ζητώ ιδιαίτερα, από τους συναδέλφους που εκλέγονται στην Κρήτη, να θυμηθούν τα όσα έχουν συμβεί κατά καιρούς στο λιμάνι του Ηρακλείου και των Χανίων, σε περιόδους παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων και να στηρίξουν το πάγιο αίτημα των αγροτών, αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος της ζημιάς σε βάρος τους και εισακούγοντας τη φωνή των αγροτών της Κρήτης αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού μας.

Αξίζει να αναφέρω ένα ακόμη φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και μου μετέφεραν αγρότες της Κρήτης, στην πρόσφατη συνάντησή μας, το οποίο είναι ότι, την τελευταία 10ετια όποτε παρατηρήθηκε παρατεταμένη αναστάτωση στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων από εργαζόμενους στο χώρο της ναυτιλίας, ήταν σταθερά στις περιόδους υψηλής παραγωγής οπωροκηπευτικών στην Κρήτη. Και αυτό έχει τη δικιά του αξία.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, και ειδικά εσείς που εκλέγεστε στην Κρήτη, τι θέση παίρνετε απέναντι στους συντοπίτες μας αγρότες;

Όλα αυτά τα χρόνια οι ιδεολογικές παρωπίδες και το λειτουργικό σύστημα της Ναυτιλίας είναι αυτά που μας έθεταν στο περιθώριο και βούλιαζαν την ελληνική ακτοπλοΐα και ναυτιλία και άλλους τομείς της οικονομίας μας, όπως προανέφερα.

Το ζητούμενο πλέον είναι να κινητοποιήσουμε όλες τις δομές ώστε η να αναπτυχθεί η Ναυτιλία μας με όραμα και εξωστρέφεια, και η Ελλάδα να αναπτυχθεί σε ναυτιλιακό και οικονομικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο εν δυνάμει πλούτος της Ναυτιλίας, είναι στα χέρια μας αρκεί να αλλάξουμε άρδην τον τρόπο σκέψης μας και το λειτουργικό σύστημα που χρεοκόπησε την χώρα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!