tromaktiko: Κυβερνητική κρίση στην Πολωνία λόγω… Gazprom

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κυβερνητική κρίση στην Πολωνία λόγω… Gazprom



Κυβερνητική αναταραχή προκάλεσε στην Πολωνία, με καθυστέρηση αρκετών ημερών είναι αλήθεια, η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου PGNiG με τη ρωσική...
Gazprom. Σαββατιάτικα ο πρωθυπουργός της χώρας Donald Tusk, απέλυσε τον υπουργό των Οικονομικών Mikolaj Budzanowski, επειδή ο τελευταίος επέτρεψε να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας και άρα δεν ελέγχει το χώρο του, ενώ στον αντικαταστάτη του Wlodzimierz Karpinski , ανέθεσε να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στη διοίκηση της PGNiG.

Τι ήταν όμως το μνημόνιο, που έλαβε και τη μορφή σκανδάλου στην Πολωνία. Προέβλεπε τη συνεργασία των δύο εταιρειών, στην εξέταση επενδυτικού σχεδίου για κατασκευή ενός νέου αγωγού. Αυτός θα μετέφερε αέριο από το Γιαμάλ της Σιβηρίας στη Σλοβακία μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, με δυναμικότητα 15 δις. κ.μ. το χρόνο. Το μνημόνιο προέβλεπε πιθανή έναρξη του έργου μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία υπό παραδοχές που δύσκολα θα μπορούσαν να εκπληρωθούν, αφού ήδη η Ρωσία μέσω της σχεδιαζόμενης επέκτασης του Nord Stream (Βαλτική, Γερμανία), θα μπορεί να στείλει αέριο μέχρι και στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο με την κίνησή της αυτή το «μακρύ χέρι» του Κρεμλίνου, ήθελε να δείξει ότι θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχο του ενεργειακού εφοδιασμού στις χώρες που μέχρι πριν 20 χρόνια αποτελούσαν της ασπίδα της Σοβιετικής Ένωσης έναντι της Δύσης.

Το αστείο είναι ότι ο αποπεμφθείς υπουργός, είναι από τους υπέρμαχους της ενεργειακής απεξάρτησης της Πολωνίας από τη Ρωσία και μάλιστα μέσω της έρευνας και εκμετάλλευσης του αέριου από σχιστόλιθο, το οποίο από ότι φαίνεται αφθονεί στη χώρα του και ήδη γίνονται εκτεταμένες έρευνες με δοκιμαστική παραγωγή. Το ακόμη πιο αστείο είναι ότι ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση αυτή, αφού διάβασε έκθεση του υπουργού Εσωτερικών (!!!) για τα «σκοτεινά» σημεία του μνημονίου.

Από όλα αυτά γίνεται φανερό ότι η βραδυφλεγής αντίδραση του Πρωθυπουργού, θα οφείλεται μάλλον στα υπερατλαντικά μηνύματα που έλαβε παρά στην ανάγνωση της έκθεσης. Και εν τέλει ο κ. Budzanowski, πρωτεργάτης της εκμετάλλευσης του αέριου από σχιστόλιθο στην Πολωνία, είναι μία παράπλευρη απώλεια στον ακήρυκτο πόλεμο επιρροής για τους δρόμους της ενέργειας.

rizopoulospost.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!