tromaktiko: Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους



Με τα φύλλα πορείας ανά χείρας επιστρέφουν στις θέσεις τους οι καθηγητές και με τις σαφείς οδηγίες του υπουργείου ότι «επιτάσσονται, από τη 12η μεσημβρινή της 15ης Μαΐου 2013 έως την έκδοση νεότερης απόφασης... οι προσωπικές υπηρεσίες του συνόλου των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν».
Το υπουργείο Παιδείας στις οδηγίες που έστειλε σε όλα τα σχολεία διευκρινίζει ότι οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν. Ειδικά οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί.
Επίσης διευκρινίστηκε ότι όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της απόφασης της κυβέρνησης για την επιστράτευση δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

Οσο για την ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε να μη στηρίξει την απεργία μέσα στις εξετάσεις και κήρυξε μόνο για σήμερα μια 24ωρη.
Πάντως το υπουργείο Παιδείας σε μια κίνηση καλής θέλησης απέσυρε από το ΣτΕ το ΠΔ που αφορά στις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, προκειμένου να κάνει κάποιες βελτιώσεις προς όφελος των καθηγητών. Οπως δήλωσαν από το υπουργείο, «έγιναν κάποιες νομοπαρασκευαστικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα ότι στα βασικά κριτήρια για τις μεταθέσεις θα προτάσσεται η οικογενειακή κατάσταση των εκπαιδευτικών, και ήδη το ΠΔ στάλθηκε πάλι πίσω στο ΣτΕ».

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για πολιτική επιστράτευση των καθηγητών, χθες, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης ακύρωσης της επιστράτευσης. Σήμερα οι τοπικές ενώσεις καθηγητών (ΕΛΜΕ) θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις, στις οποίες θα αποφασίσουν εάν εγκρίνουν την εισήγηση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου και πενθήμερη από τις 20 έως τις 24 του ίδιου μήνα. Την Τετάρτη θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων ΕΛΜΕ όλης της χώρας και θα φανεί εάν θα υπερψηφιστεί ή όχι η εισήγηση για απεργίες στις εξετάσεις.

Πάντως, ήδη οι καθηγητές βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς από χθες άρχισαν να παραλαμβάνουν τα φύλλα πορείας για την επιστράτευσή τους. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Νίκος Παπαχρήστος, αφού κάλεσε τους καθηγητές να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις, ουσιαστικά κάλεσε χθες τους εκπαιδευτικούς να συμμορφωθούν με την επιστράτευση καθώς -όπως είπε- δεν θέλει να απολυθούν 15.000 καθηγητές εξαιτίας άρνησης επιστράτευσής τους.
«Ολα έχουν πάρει τον δρόμο τους, απεγκλωβίζοντας τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Κυρίως τους μαθητές, που αγωνιούν και ετοιμάζονται για την Παρασκευή». Αυτό δήλωναν χθες πηγές του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι «για τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση αυτό που έχει μέγιστη σημασία είναι η ηρεμία των υποψηφίων. Η απόφαση του πρωθυπουργού για επιστράτευση δεν έχει ηττημένους, παρά μόνο νικητές. Νικητές είναι αφενός οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούσαν να μην εγκλωβιστούν στα συντεχνιακά γυμνάσια του 11μελους Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ. Αφετέρου και πρωτίστως νικητές είναι οι μαθητές, που απρόσκοπτα συνεχίζουν την προετοιμασία τους».

Eπιστολή
Μια απολογητική ανοιχτή επιστολή προς τους μαθητές έστειλαν οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ εξηγώντας τους λόγους που αναγκάστηκαν να απεργήσουν. Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί εξηγούν στους μαθητές ότι «με τα τελευταία μέτρα μπορούν να μας ξεσπιτώνουν και να μας στέλνουν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη οποτεδήποτε».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ
«Οχι» στην αναστολή της επιστράτευσης
Κανονικά θα εφαρμοστεί στους εκπαιδευτικούς το μέτρο της επίταξης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε χθες το αίτημα της ΟΛΜΕ για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητούσε να «παγώσει» η πολιτική κινητοποίηση που επέβαλε η κυβέρνηση.
Η αίτηση ακύρωσης της ΟΛΜΕ, που θεωρεί την επίταξη αντισυνταγματική, προσδιορίστηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια ΣτΕ στις 7 Ιουνίου (εισηγητής ο Ηρ. Τσακόπουλος), αλλά, παρά την ταχύτητα προσδιορισμού της δίκης, η απόρριψη της προσωρινής διαταγής από τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο ΣτΕ Σ. Ρίζο οδηγεί σε άμεση εκτέλεση του μέτρου.

Σε δεύτερο χρόνο
Η ΟΛΜΕ έχει υποβάλει, πάντως, και αίτηση αναστολής, επιδιώκοντας να αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο το «πάγωμα» της επίταξης (μέσα στις επόμενες 10 μέρες αν είναι δυνατό) και πάντως πολύ συντομότερα από την κρίση της Ολομέλειας, που θα χρειαστεί οπωσδήποτε 1-2 μήνες μετά τη συζήτηση.
Στην αίτηση ακύρωσης η ΟΛΜΕ υποστηρίζει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας για την πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και επίταξη των υπηρεσιών τους και της χρήσης ακινήτων και κινητών μέσων αναγκαίων για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι παράνομη και παραβιάζει κατάφωρα συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το απεργιακό δικαίωμα, την αρχή της αναλογικότητας κ.λπ., καθώς και διεθνείς συμβάσεις που απαγορεύουν την αναγκαστική εργασία.

ΠΗΓΗ: Εθνος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!