tromaktiko: Χάγη: έξι Κροάτες της Βοσνίας καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Χάγη: έξι Κροάτες της Βοσνίας καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου



Το ειδικό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας καταδίκασε σήμερα έξι υψηλόβαθμους Κροάτες της Βοσνίας για...
εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων της δεκαετίας του ‘90.

Οι άντρες καταδικάστηκαν για τη δολοφονία Βόσνιων (Βόσνιων μουσουλμάνων) κι άλλων μη- Κροατών σε μια εκστρατεία που στόχο είχε την ίδρυση κράτους αμιγώς κροατικού στη Βοσνία. Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γιαντράνκο Πρλιτς τον ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου κρατικού μορφώματος σε 25 χρόνια κάθειρξης. Οι άλλοι πέντε άντρες έλαβαν ποινές που κυμαίνονταν από 10 σε 20 χρόνια κάθειρξης. Πρόκειται για τους Μπρούνο Τσόγιτς, πρώην υπουργός Άμυνας σε 20 χρόνια, Σλομπόνταν Πράλιακ – πρώην αρχηγός ανταρτών σε 20 χρόνια, Μιλιβόι Πέτκοβιτς επίσης πρώην αρχηγός ανταρτών σε 20 χρόνια κάθειρξης, Βαλεντίν Κόριτς πρώην ηγέτης της σερβοκροατικής στρατιωτικής Αστυνομίας σε 16 χρόνια και ο Μπέρισλαβ Πούσιτς, πρώην υπεύθυνος για την ανταλλαγή φυλακισμένων και τα σωφρονιστικά καταστήματα σε 10 χρόνια κάθειρξης. Και οι έξι άντρες αναμένεται να ασκήσουν έφεση.

Οι τρεις δικαστές καταδίκασαν τους κατηγορουμένους με πλειοψηφία. Έγραψαν πως οι δολοφονίες, οι διώξεις, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια δεν τελούνταν κατά αδιάκριτο τρόπο μόνον από μερικούς απείθαρχους στρατιώτες αλλά αποτελούσαν μέρος σχεδίου βάσει του οποίου θα εκδίωκαν τους Μουσουλμάνοι από το κράτος το 1993-94. Ήταν μια εκστρατεία που βασιζόταν σε θρησκευτικά κριτήρια. Οι δικαστές περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο τζαμιά βομβαρδίζονταν και οι μουσουλμάνοι φυλακισμένοι υποχρεούνταν να ψάλλουν χριστιανικές προσευχές.

Αναφορικά με τη βίαιη εκδίωξη των μουσουλμανικών πληθυσμών από την ανατολική πλευρά του Μόσταρ το τριμελές σώμα είπε: ξυπνούσαν τους μουσουλμάνους καταμεσής της νύχτας, τους έδερναν και τους υποχρέωναν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συχνά φορώντας μόνο τις πυτζάμες τους. Πολλές γυναίκες, κι ένα 16χρονο κορίτσι, βιάστηκαν από τους στρατιώτες του Κροατικού Αμυντικού Συμβουλίου.

Σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν ένα κροατικό μίνι κράτος το οποίο αργότερα θα γινόταν τμήμα της μεγάλης Κροατίας.

Οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο πρόεδρος Φράνιο Τούτζμαν συμμετείχε στο σχέδιο αυτό.

Οι έξι κατηγορούμενοι παραδόθηκαν στο δικαστήριο που έχει έδρα τη Χάγη το 2004 και δεν αντέδρασαν στο άκουσμα της ετυμηγορίας.

Η δίκη τους, όπως αναφέρει το BBCξεκίνησε το 2006 ήταν η πλέον μακρόσυρτη του ειδικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

agelioforos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!