Οι πρόωρες τοπικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή, έπειτα από το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι ζημίες του κρατιδίου από «κερδοσκοπικές επενδύσεις», έδωσαν ένα καίριο πλήγμα στην κυβέρνηση.
Το ποσοστό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έπεσε πάνω από 15 μονάδες στο 23,8 % από 39,4% με αποτέλεσμα το Λαϊκό Κόμμα με 29% να κερδίσει τις εκλογές.
Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν μόλις 9 έδρες, από 15, στην τοπική βουλή, καταγράφοντας το χειρότερο αποτέλεσμά τους στο Ζάλτσμπουργκ στην ιστορία.
Και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, παρότι επικράτησε, επίσης υπέστη πτώση του ποσοστού του, το οποίο συρρικνώθηκε στο 29,0% από 36,5% το 2009 (11 έδρες από 14), επίδοση που είναι η χειρότερη της ιστορίας του στο κρατίδιο, όπου κυβερνούσε ως την εκλογική νίκη του SPO το 2004.
Πραγματικοί νικητές της τοπικής εκλογικής διαδικασίας αναδείχθηκαν οι Πράσινοι και η τοπική τους ηγέτις, η Άστριντ Ρέσλερ (φωτο.), 53 ετών, η οποία συνέβαλε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των «κερδοσκοπικών επενδύσεων», και οι ψηφοφόροι την επιβράβευσαν με θεαματικό τρόπο. Το ποσοστό του κόμματος εκτοξεύθηκε από το 7,4% του 2009 στο 20,2% (7 έδρες, από 2).
Οι Πράσινοι αποσπούν τη θέση της τρίτης ισχυρότερης πολιτικής δύναμης στο κρατίδιο αυτό από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), ενώ στην ίδια την πόλη του Ζάλτσμπουργκ, καταλαμβάνουν την πρώτη φάση με 26,1% από 13,3% το 2009.
Η «Ομάδα Στρόναχ», το νέο κόμμα που έχει δημιουργήσει ο Αυστριακός-Καναδός Φρανκ Στρόναχ, πρώην μεγιστάνας της αυτοκινητοβιομηχανίας, εισήλθε στην κρατιδιακή βουλή, αλλά συγκέντρωσε πολύ χαμηλότερο ποσοστό από αυτό που ήλπιζε: 8,3% και 3 έδρες. Ήταν πάντως μια επιτυχία, μετά την ήττα του στο Τιρόλο, όπου το νεοπαγές κόμμα δεν κατάφερε να περάσει το όριο για να εισέλθει στην κρατιδιακή βουλή.
Το αποτέλεσμα σήμανε εξάλλου την ήττα της μόνης γυναίκας που ηγείτο μιας κρατιδιακής κυβέρνησης στην Αυστρία —επί συνόλου 9 κρατιδίων—, της Γκάμπι Μπούργκσταλερ, 49 ετών. Η αποκαλούμενη «Κόκκινη Γκάμπι», ηγετικό στέλεχος του SPO, ανακοίνωσε μετά το αποτέλεσμα την αποχώρηση της από την πολιτική.
Το σκάνδαλο των «κερδοσκοπικών επενδύσεων» ξέσπασε τον Δεκέμβριο του 2012. Οι εκτιμήσεις για τις ζημίες που υπέστη το κρατίδιο ποικίλουν: κυμαίνονται από τα 93 ως τα 380 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήχθη αποκαλύφθηκε ότι ασκούνταν πλημμελείς ως ανύπαρκτοι έλεγχοι στις τοποθετήσεις δημοσίων διαθεσίμων κεφαλαίων.
Στην χθεσινή διαδικασία στο κρατίδιο κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα συνολικά 389.789 ψηφοφόροι. Η συμμετοχή ήταν ελαφρά μειωμένη σε σύγκριση με το 2009, περιοριζόμενη στο 70,8% (από 74,4%).