Έκπληξη για τον τρόπο με τον οποίο η Ν.Δ. διαχειρίστηκε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στη ΝΕΤ λίγες ώρες μετά από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό.
Απέδωσε μάλιστα τη στάση της Ν.Δ. στην επιθυμία της, όπως είπε, να έχει επικοινωνία με ένα ακροατήριο που κινείται στις παρυφές μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής ή Ν.Δ. και Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εθνικής ανάγκης περνά μια κρίση, σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξε διαφωνία μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών, ωστόσο μέχρι τώρα οι διαφωνίες ξεπερνιόνταν με εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Το αντιρατσιστικό είναι ένα παράδειγμα ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με μεγάλο κόπο και πολλές φορές πρέπει να εξηγούνται τα αυτονόητα, σημείωσε.
Επανέλαβε, παράλληλα, ότι θα ζητήσει να συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ψηφιστεί από ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ζήτησε δε από τη Ν.Δ. να σκεφτεί τι θα γίνει αν η πρόταση αυτή καταψηφιστεί από τη Βουλή. «Θα είναι ιστορικό λάθος και θα σταλεί λάθος μήνυμα στο λαό, αλλά και στους εταίρους. Θα είναι ένας θρίαμβος της Χρυσής Αυγής η οποία γελά σε βάρος μας που δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε», επισήμανε.
Για τη λειτουργία της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να λειτουργεί το υπουργικό συμβούλιο και η κυβερνητική επιτροπή και οι πολιτικοί αρχηγοί να έχουν μπροστά τους ένα σχέδιο. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως θεωρεί ότι ο κ. Σαμαράς αυτό το καταλαβαίνει απολύτως. Εξέφρασε και πάλι τη δυσαρέσκειά του για την άνιση κατανομή βάρους και οφέλους μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και πρόσθεσε πως ο ίδιος είναι εθνικά υπεύθυνος αλλά όχι αφελής.
Σχετικά με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη είπε ότι μετά την ήττα δεν ήθελε να εμφανιστεί ότι υπάρχει μια ομάδα που έχει στραμμένα τα βλέμματά της μόνο στην εξουσία, ενώ για τη δική του συμμετοχή σημείωσε ότι αν και στην Ευρώπη είναι σύνηθες να συμμετέχουν οι αρχηγοί των συνεργαζόμενων κομμάτων, δεν θα ήταν σωστό από τη μία να συμμετέχει ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση και από την άλλη να διαπραγματεύεται με τον πρωθυπουργό, όπως στην περίπτωση του αντιρατσιστικού.
Ο κ. Βενιζέλος έδειξε να μην είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά του κ. Βρούτση, ο οποίος δεν προχωρούσε το θέμα των ανέργων, ενώ τώρα το προχωρεί, όπως και εκείνη του κ. Στουρνάρα που ενώ είχε απορρίψει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τώρα υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει ιστορικά στην κεντροαριστερά, ενώ τελευταία και η ΔΗΜΑΡ λέει ότι κινείται στον ίδιο χώρο. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην κεντροαριστερά.
Υποστήριξε ακόμη ότι το «πλαστό δίπολο», όσο διατηρείται ωθεί την κεντροαριστερά να ανασυγκροτηθεί και να οργανωθεί στο χώρο των δυνάμεων που συγκροτούν τη σημερινή συμπολίτευση, τις δυνάμεις τις ευρωπαϊκής ευθύνης. Και για το λόγο αυτό, τόνισε, ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, λόγω του «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα διαστρέβλωσε τον συσχετισμό δυνάμεων.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι υπήρχε μια αμέριμνη διαχείριση, όπως υπήρχε και σε όλα τα κόμματα, αλλά και στη χώρα, ενώ σχετικά με όσα ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι δεν χρειαζόταν να συνεχιστεί δημόσια η συζήτηση.
Ο κ. Βενιζέλος άσκησε εκ νέου κριτική σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν απομακρυνθεί, αναφέροντας ονομαστικά τον κ. Λοβέρδο και την κ. Διαμαντοπούλου, τους οποίους συμπεριέλαβε μεταξύ εκείνων που, όπως είπε, δεν ήθελαν ούτε να γίνουν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ ούτε υπουργοί Οικονομικών για να μην έχουν το «μουντζούρη» στα χέρια τους.
Εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ αδικείται και προανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου, επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος, θα οργανωθεί μεγάλη εκδήλωση για τη μεταπολίτευση και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ τη συγκεκριμένη περίοδο, όπου θα φανεί πότε έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα και ποιος τις έκανε.
voria.gr