tromaktiko: «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στη Λέσβο



Από τις Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου διοργανώνουν από την 1η έως τις 9 Ιουνίου τις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», στα πλαίσια εκδηλώσεων της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού.

Στη συνέχεια αντίστοιχων περσινών εκδηλώσεων, φέτος θα υπάρξουν περισσότερες περιηγήσεις (Μυτιλήνη - Σίγρι - Ερεσός, Λιγώνα - Πέτρα - Μήθυμνα, Μόρια - Θερμή) και εκπαιδευτικά προγράμματα μεγαλύτερης διάρκειας («Ένα Δέντρο στο Μουσείο», «Μικροί Παλαιοντολόγοι»). Στόχος, να τονιστεί η σύνδεση του φυσικού περιβάλλοντος με τα μνημεία και να ερμηνευθεί το ξεχωριστό τοπίο του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ η είσοδος στους χώρους και τα μουσεία θα είναι ελεύθερη για όσους συμμετάσχουν στις διαδρομές και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η μετακίνηση με τουριστικό λεωφορείο έχει υπολογιστεί ότι θα στοιχίσει για κάθε άτομο περίπου οκτώ ευρώ για τη διαδρομή προς την Ερεσό και δύο ευρώ για τη διαδρομή προς τη Θερμή. Το αντίτιμο θα καταβληθεί απ’ ευθείας από τους συμμετέχοντες στον εκπρόσωπο του τουριστικού γραφείου που θα αναλάβει τις μετακινήσεις. Όσον αφορά στους συμμετέχοντες στη διαδρομή Λιγώνα - Πέτρα - Μήθυμνα, αυτοί θα μεταβούν στους τρεις προορισμούς με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος, τόσο στις διαδρομές όσο και στα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 22 Μαΐου 2013, προκειμένου να προχωρήσει η τελική διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1) Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 - «Στα βήματα του Αριστοτέλη και του Θεόφραστου. Ανακαλύπτουμε τόπους που συνδέονται με τη γέννηση των φυσικών επιστημών»

Περιήγηση στα τοπία και τα μνημεία της Λέσβου, ξεκινώντας από την Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης και καταλήγοντας στη Σκάλα Ερεσού, με ενδιάμεσες στάσεις στις Λαρισαίες Πέτρες, στο Ιερό του Μέσσου, στην Αρχαία Πύρρα, στον ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας, στη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (Μονή Υψηλού) και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο Σίγρι. Αναχώρηση στις 8:30 π.μ. από το Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510 47033 (Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκος)


2) Σάββατο 8 Ιουνίου 2013 - «Φύση και Μνημεία της βόρειας Λέσβου»

Η περιήγηση στα τοπία και μνημεία της βόρειας Λέσβου περιλαμβάνει στάσεις στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς και τους υδρόμυλους της Λιγώνας, στην Πέτρα (ηφαιστειακός λαιμός Παναγίας Πέτρας, αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας) και στη Μήθυμνα (Φρούριο, στηλοειδείς λάβες και ηφαιστειακοί σχηματισμοί, περίπατος στους αρχαιολογικούς χώρους του οικισμού). Συνάντηση στις 9 π.μ. στη Λιγώνα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής Κ΄ ΕΠΚΑ 22510 42589 (Θ. Κυριακοπούλου, Γ. Κουρτζέλλης), 14η ΕΒΑ 22510 40135 (Ε. Μαμουλή)


3) Κυριακή 9 Ιουνίου 2013 - «Φύση και Άνθρωπος - Γη και Νερό»

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στη Μόρια και θα καταλήξει στα θερμά λουτρά της Θερμής (ιερό Θερμίας Αρτέμιδος - οθωμανικό λουτρό), με ενδιάμεσες στάσεις το ρωμαϊκό υδραγωγείο στη Μόρια, τον αρχαιολογικό χώρο Θερμής και την Παναγιά Τρουλωτή στους Πύργους Θερμής.

Για όσους επιθυμούν, τμήμα της διαδρομής, από το λατομείο στο υδραγωγείο της Μόριας, θα είναι περιπατητικό μέσα από τους ελαιώνες.

Συνάντηση στις 9 π.μ. στο αρχαίο λατομείο μαρμάρου Μόριας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής Κ΄ ΕΠΚΑ 22510 42589 (Θ. Κυριακοπούλου, Γ. Κουρτζέλλης), 14η ΕΒΑ 22510 40135 (Ε. Μαμουλή)

4) Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 - Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές μονάδες


α) «Ένα Δέντρο στο Μουσείο»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών στον αύλειο χώρο του παλαιού κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με επιλεγμένα εκθέματα, φωτογραφικό υλικό και πολύπλευρες δραστηριότητες θα τονιστεί η απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος στα αρχαία μνημεία.

Ώρες διεξαγωγής, 9:30 - 10:30 και 11:00 - 12:00.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής Κ΄ ΕΠΚΑ 22510 42589 (Θ. Κυριακοπούλου)

β) «Μικροί Παλαιοντολόγοι»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά έξι έως 12 ετών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Στον εκπαιδευτικό χώρο «Γεώραμα», οι μικροί παλαιοντολόγοι συμμετέχουν σε ανασκαφικές εργασίες φυτικών απολιθωμάτων, αναγνωρίζουν και ταξινομούν τα ευρήματά τους, γνωρίζουν τα σύγχρονα και απολιθωμένα φυτά της Λέσβου μέσα από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ώρες διεξαγωγής, 10:00 - 11.00 και 12:00 - 13:00.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους 22510 47033 (Κ. Μπεντάνα, Η. Βαλιάκος).

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!