υπουργός από τον οποίο όλη η Κύπρος περιμένει πάρα πολλά.
Σε συνέντευξη του στον «Φ» και τον Πέτρο Θεοχαρίδη, ο Γιώργος Λακκοτρύπης ανοικτά και χωρίς τύπους, λίγο πριν αναχωρήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εξαιρετικής σημασίας επίσκεψη στο Ισραήλ.
«Και θα κριθούμε όχι τώρα -από το τι λέμε και τι υποσχόμαστε- αλλά από αποτέλεσμα», τονίζει συνεχώς.
Είναι ο τεχνοκράτης, που ανέλαβε το τεράστιο βάρος της διαχείρισης των πιο κρίσιμων θεμάτων, των υδρογονανθράκων και όχι μόνο, την πιο δύσκολη ώρα της Κύπρου σε μια από τις πιο δύσκολες -γεωπολιτικά- περιοχές του κόσμου.
Παραδέχεται ότι «είναι ένα πολυσύνθετο θέμα δεν υπάρχει αμφιβολία: Είναι ένα πολύπλοκο παζλ. Υπάρχει η τεχνοοικονομική πτυχή, υπάρχει και η γεωπολιτική». Ο Γιώργος Λακκοτρύπης ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η Κύπρος κατάφερε και διασφάλισε το φυσικό αέριο νε μείνει εκτός Μνημονίου. «Αυτό σημαίνει ελπίδα για τη νέα γενιά.
Η γενιά των γονιών μας και η δική μας κτυπήθηκαν, οπότε εκείνο που έπρεπε να προστατεύσουμε είναι την ελπίδα της νέας γενιάς». «Είναι πρωταρχικής σημασίας, όλο το θέμα υδρογονανθράκων να μείνει εκτός μνημονιακής σύμβασης, εκτός δανειακής σύμβασης.
Να μείνει υπό πλήρη εθνική κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή να έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτό το θέμα», αναφέρει. Σε ότι αφορά την Τουρκία και τις επιδιώξεις της, ο υπουργός Εμπορίου εμφανίζεται καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «οι εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, δεν σημαίνουν ότι το Ισραήλ θα έχει κακές σχέσεις με την Τουρκία.
Όπως η σχέση της Κύπρου με το Ισραήλ, δεν εμποδίζει τις καλές σχέσεις Κύπρου-Λιβάνου και Κύπρου-Αιγύπτου. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο γεωπολιτικό θέμα». Σε ότι αφορά το επικείμενο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ, όπου θα συνοδεύσει τον Νίκο Αναστασιάδη στις επαφές με την ισραηλινή ηγεσία, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είναι ξεκάθαρος: «Πάμε πλήρως προετοιμασμένοι. Έχουμε συζητήσει τη «στρατηγική» μας, το τι θέλουμε εμείς, το τι θέλει το Ισραήλ, το πώς θα φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Νομίζω ότι έχουμε καλή σχέση και καλές συνθήκες για ανάπτυξη τους και υπάρχουν συνεχείς εξελίξεις». Και συνεχίζει: «Πάμε στο Ισραήλ με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Συγκεκριμένες προτάσεις και θέματα που θα θέσουμε στο τραπέζι. Κάποια θέματα τίθενται για πρώτη φορά, κάποια είναι ήδη σε εξέλιξη, αλλά βλέπουμε καινούργιες όψεις τους, καινούργιες δυνατότητες ή σε κάποια θέματα θα προτείνουμε επιτάχυνση προώθησης τους. Και το Ισραήλ έχει αντίστοιχες προτάσεις».
Τον Οκτώβριο θα ξέρουμε τι έχουμε Αναφορικά με το εάν τελικά υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης, ως τεχνοκράτης που είναι, απαντά ξεκάθαρα: «Θα πρέπει να γίνει και η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο "Αφροδίτη". Να ολοκληρωθεί και να γίνουν οι μελέτες επί των αποτελεσμάτων για τις ανακτήσιμες ποσότητες και την ποιότητα».
«Τότε είναι που θα έχουμε στο χέρι αριθμούς με ποσότητες, τους οποίους θα πάρουμε και η Δημοκρατία μαζί με την Noble, θα πάμε να αναζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε πωλήσεις φυσικού αερίου με μακροχρόνια διάρκεια», αναφέρει. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κρατικό τερματικό υγροποίησης, τονίζοντας ότι «η πρακτική λέει ότι σε τέτοιου μεγάλου κόστους και σημασίας υποδομές, συμμετέχουν και οι εταιρείες εξόρυξης και ενδεχομένως οι αγοραστές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, ακόμα και οι ίδιοι οι χρηματοδότες. Και ήδη ενδιαφέρονται μεγάλοι διεθνείς χρηματοδότες.
Δηλαδή, κατ’ αρχήν, θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Noble, ενδεχομένως και ο αγοραστής του συμβολαίου. Μαζί με τη Noble συμμετέχουν –με 30%– και ισραηλινές εταιρείες, οπότε απευθείας σημαίνει και ισραηλινά συμφέροντα μπαίνουν στο τερματικό». Συστήνει υπομονή για το πότε η Κύπρος να αναμένει εισροή εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
«Μέχρι τις 30 Οκτωβρίου περιμένουμε την επίσημη ανακήρυξη των εμπορεύσιμων ποσοτήτων του «Αφροδίτη». Υπολογίζω ότι αρχές του 2014 θα βγούμε για πώληση, για το 20ετές συμβόλαιο. Έσοδα, από το ίδιο το φυσικό αέριο, θα περιμένουμε το 2020-2021», δηλώνει.
Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης κάνει αναφορά και τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα στην όλη διαδικασία, λέγοντας ότι τα έργα για το τερματικό ξεκινούν το 2015. Παράλληλα τονίζει ότι «στο μεταξύ έχουμε μια εκπληκτική σειρά εταιρειών υποστηρικτικών και παρεμφερών δραστηριοτήτων που ήδη ενδιαφέρονται.
Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων αυτού του είδους, έρχεται σύντομα και θα προσελκύσει κι άλλες. Έχουμε δύο ειδών τέτοιες επενδύσεις που περιμένουμε πολύ σύντομα –με ένταση ανθρώπινου δυναμικού και με ένταση κεφαλαίων. Στην περίπτωση αυτή μιλούμε για επένδυση έντασης σε ανθρώπινο δυναμικό»., καταλήγει.