tromaktiko: Χανιά: 10.000 συμπολίτες μας χωρίς ασφάλιση - Καταφύγιο τους το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Χανιά: 10.000 συμπολίτες μας χωρίς ασφάλιση - Καταφύγιο τους το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης



Στην Ελλάδα του 2013, στην Ελλάδα της δημοσιονομικής προσαρμογής, και των ελλειμμάτων, εδώ και τρία –τέσσερα χρόνια η λέξη άνθρωπος και ανθρωπιά δεν έχουν θέση.
Είναι λέξεις και έννοιες, που για τους κυβερνώντες δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Το κοινωνικό κράτος καταργείται στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας». Οι άστεγοι, οι νεόπτωχοι, τα σπίτια με το κομμένο ρεύμα, τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολειά από την πείνα είναι παράπλευρες απώλειες.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, το έλλειμμα της είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των πολιτικών που εφαρμόζονται για τη «σωτηρία μας».

Σε αυτή την Ελλάδα όμως ανθρωπιά υπάρχει ακόμα. Ανθρωπιά που γίνεται αλληλεγγύη και κόντρα σε όλα, αντίσταση. Αυτού του είδους η ανθρωπιά εκφράζεται και μέσα από το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης που από τον περασμένο Φεβρουάριο λειτουργεί στα Χανιά. Στόχος του να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε όσους συμπολίτες μας έχουν χάσει την πρόσβαση στην περίθαλψη. Και δεν είναι και λίγοι.

Ο γιατρός Μηνάς Βουλγαρίδης μέλος του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου μιλά στον «Τοίχο» για την προσπάθεια αυτή, που ανακουφίζει ανθρώπους που αυτό το κράτος θυσιάζει στο βωμό της «ανάπτυξης»

-Πως προέκυψε η ανάγκη για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αλληλεγγύης;

-Η ανάγκη είναι φανερό πως προέκυψε μετά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, όπου με τα μνημόνια δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις μισθολογικές αλλαγές των ασφαλισμένων, αλλά και με το κράτος πρόνοιας.

Δηλαδή, πολλοί εργαζόμενοι εκτός από το ότι έχασαν τη δουλειά τους, έχουν χάσει και την ασφάλιση τους. Δεν έχουν με άλλα λόγια τη δυνατότητα πρόσβασης στην περίθαλψη.
Επίσης υπάρχουν πολλοί που εργάζονται ακόμα, διατηρώντας μια επιχείρηση, έχουν χάσει τη δυνατότητα να καλύπτουν τις παροχές που καλύπτει το ταμείο τους, το πρώην ΤΕΒΕ στην προκειμένη περίπτωση, χάνοντας έτσι και αυτοί, την ασφαλιστική δυνατότητα, άρα και την πρόσβαση στην υγεία.

-Πάντως, η δημιουργία τέτοιων ιατρειών –φαρμακείων δεν συμβαίνει μονό στα Χανιά, έτσι δεν είναι;

-Όντως, τέτοιες δομές δεν υπάρχουν μόνο στα Χανιά. Κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία ταυτόχρονα έχουν ξεφυτρώσει σε όλη τη χώρα, από αυτόνομες και ανεξάρτητες κινήσεις. Στην Κρήτη υπάρχουν και στους τέσσερις νομούς Κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία.

Όλα ξεκίνησαν από την ανεξάρτητη προσπάθεια πολιτών, που πιστεύουν πως δεν πρέπει να παραμένουν θεατές σε αυτή την κατάσταση, επιδιώκοντας να βοηθήσουν τους ανθρώπους που αυτή την περίοδο, δεν έχουν πρόσβαση στην περίθαλψη, και οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο.

-Πόσοι άνθρωποι στα Χανιά έρχονται στο Κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο, προφανώς γιατί δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία;

-Υπολογίζουμε πως σήμερα στα Χανιά πρέπει να υπάρχουν 10.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβάνοντας τους άνεργους, τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους που δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους στον ΟΑΕΕ, οπότε και αυτοί μετά από τρείς μήνες χάνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην περίθαλψη.

-Πως ξεκίνησε η προσπάθεια για τη δημιουργία αυτών των δομών κ. Βουλγαρίδη;
-Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων του οποίου είμαι μέλος. Το Δεκέμβρη του 2011 ήρθαμε σε επαφή με το Φαρμακευτικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο και αρχικά στήσαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης, όπου σε πρώτη φάση μαζεύαμε φάρμακα από ανακύκλωση. Οι ανάγκες σταδιακά αυξάνονταν, προφανώς γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.

Περίπου στο καλοκαίρι, ήρθε σε επαφή μαζί μας η Μονή του Γουβερνέτου, όπου που μας είπε πως θέλει να βοηθήσει και έτσι μας παραχώρησε τον όροφο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Πρόκειται για έξι γραφεία, που βρίσκονται σε μια πολυκατοικία που ήταν τότε σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Η κατάσταση αρχικά ήταν πολύ άσχημη καθώς οι χώροι δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Έγινε μια προσπάθεια, και καταφέραμε να μαζέψουμε κάποια χρήματα, ενώ μας βοήθησαν και πολίτες και κάποιοι ιδιώτες επιχειρηματίες. Επίσης μας βοήθησαν και τα Κρητικά Ακίνητα, που διέθεσαν και τους εργολάβους που ανέλαβαν τα βαψίματα, και πλέον από το Φεβρουάριο του 2013 λειτουργούμε κανονικά. Από τις έξι αίθουσες που υπάρχουν η μια είναι το φαρμακείο, τέσσερα ιατρεία και οι γραμματεία.
-Ποιες ειδικότητες εξυπηρετούνται, και πως γίνεται η όλη διαδικασία;

-Υπάρχουν περίπου στους 30 εθελοντές γιατροί. Υπάρχουν οι φάκελοι των ασθενών που έρχονται εδώ με ραντεβού για τον γιατρό της ειδικότητας που θέλουν- καλύπτουμε 17 ειδικότητες- και επίσης έχουμε συνεργασία και με το νοσοκομείο αλλά και με κάποιους εργαστηριακούς γιατρούς. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί εθελοντές που ασχολούνται με τα διοικητικά, τα ραντεβού κλπ κλπ.

-Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα άτομα που μπορούν να έλθουν εδώ;
-Τα άτομα είναι άποροι και είναι προφανές πως δεν καλύπτουμε ανάγκες ανθρώπων που έχουν κάποια ασφάλιση. Επίσης βασική μας αρχή είναι ότι δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία πρέπει να έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος , πεποιθήσεων και οικονομικής κατάστασης.

-Η πλειοψηφία των φαρμάκων από πού έρχεται;

-Το καλοκαίρι είχαμε γνωριστεί με ένα γερμανό φιλέλληνα γιατρό το δόκτωρα Λούντβιχ που είδε την προσπάθεια μας και ήθελε να βοηθήσει. Έτσι γυρνώντας στη Γερμανία συνέστησε μια ΜΚΟ που λέγεται Ιατρική βοήθεια στην Ελλάδα, μάζεψε φάρμακα και μας τα έστειλε τα Χριστούγεννα. Η αξία των φαρμάκων είναι 50.000 ευρώ, περίπου.

Επίσης σημαντική είναι και η βοήθεια των συμπολιτών που κάθε μέρα μπορεί να μας φέρουν φάρμακα τα οποία δεν χρειάζονται, όπως φυσικά και οι σύλλογος φαρμακοποιών.
Δυστυχώς υπάρχουν και φάρμακα που όμως δεν μπορούμε να βρούμε όπως τα εμβόλια που τα αγοράζουμε αναγκαστικά.

Έχουμε και τηλεπικοινωνιακό χορηγό τη CYTA που μας έφτιαξε το τηλεφωνικό κέντρο, και έτσι έχουμε δωρεάν τηλέφωνο για ένα χρόνο.

-Ο Δήμος Χανίων σας βοηθάει;

-Όχι. Εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους φορείς. Η μόνη συνδρομή από το δήμο ήταν κάποια φάρμακα, από μια κούτα που είχαν βάλει στο δημαρχείο και όσοι συμπολίτες μας έβαζαν φάρμακα εκεί έφταναν σε μας. Κάποια άλλη βοήθεια δεν είχαμε.
Για τους Γιατρούς του Κόσμου 

Οι Γιατροί του Κόσμου πλέον έχουν στρέψει την προσοχή τους στο εσωτερικό της Χώρας. Το ιατρείο που λειτουργεί στην οδός Μπονιαλή απευθύνεται σε ανασφάλιστους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!