tromaktiko: Υγεία: Μόνο το 5% πλένουν σωστά τα χέρια τους

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Υγεία: Μόνο το 5% πλένουν σωστά τα χέρια τους



Αφού έχουν χρησιμοποιήσει το μπάνιο, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων (ποσοστό 95%) δεν πλένουν τα χέρια τους όπως και... όσο χρειάζεται για να σκοτώσουν τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Journal of Environmental Health”, παρατήρησαν με διακριτικό τρόπο τον τρόπο που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.

Όπως έδειξε η έρευνα, μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σαπούνι, ένας στους δέκα δεν πλένει καθόλου τα χέρια του (πάλι καλά!), ενώ –πράγμα αναμενόμενο- οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές από τους άνδρες στο πλύσιμο των χεριών τους. Μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούν σαπούνι και το 15% δεν πλένουν καθόλου τα χέρια τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 78% και 7% (ίσως γι’ αυτό στις γυναικείες τουαλέτες υπάρχει συνήθως μεγαλύτερος συνωστισμός από ό,τι στις ανδρικές!), όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένει κανείς καλά τα χέρια του με σαπούνι επί 15 έως 20 δευτερόλεπτα, όμως, όπως αποδείχτηκε, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στο πλύσιμο μόνο έξι δευτερόλεπτα και μόνο το 5% τα πλένουν πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όσο πιο βρώμικος είναι ο νεροχύτης της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά πλένει κανείς τα χέρια του, ενώ όσο πιο καθαρός είναι ο νεροχύτης, τόσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς για το πλύσιμο. Ακόμα, όσο πιο νωρίς το πρωί είναι, τόσο συχνότερα πλένει κανείς τα χέρια του, ενώ αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές πινακίδες που να θυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους, αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.

Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο παπλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί η εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Τα βρώμικα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!