Στο δελτίο αναφέρεται η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος αναπλήρωσης των ιδίων κεφαλαίων της Alpha Bank με έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης στους παλαιούς μετόχους της Τραπέζης και με πώληση μετοχών σε νέους μετόχους και μάλιστα με υπερκάλυψη της συνολικής έκδοσης, ύψους € 457,1 εκατ., κατά 1,65 φορές. Επιπλέον, προεξοφλείται ήδη η επιτυχία και των αντίστοιχων προγραμμάτων ανα-κεφαλαιοποίησης των άλλων συστημικών τραπεζών, με σημαντικές εισροές κεφαλαίων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
«Είναι εμφανές ότι η εξέλιξη αυτή είναι το αντίθετο του “Grexit” που κυριάρχησε στην Ελλάδα το 2011 και το 2012 και οδήγησε στον καταποντισμό του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά τα έτη αυτά. Είναι επίσης το αντίθετο της διαβάθμισης C «χωρίς προοπτικές» της εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και των συνεχιζόμενων εκτιμήσεων πολλών εγχώριων και ξένων αναλυτών για περαιτέρω μεγάλη εμβάθυνση της ύφεσης στην Ελλάδα το 2013 και το 2014.
Έχουμε τώρα ένα σημαντικό αριθμό εγχώριων και ξένων επενδυτών που είναι διατεθειμένοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους με βάση την πίστη τους στο μέλλον της Ελλάδος μέσα στο ευρώ και στην μελλοντική ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών», σημειώνει η Alpha Bank.
Επιπλέον, πολλοί άλλοι διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές έχουν λάβει (ή/και επιδιώκουν να λάβουν) αυξημένες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.
Άλλοι επενδυτές έχουν ήδη υποβάλλει προσφορές, ή/και ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και προγραμματίζουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε συνέχεια των τοποθετήσεών τους στις επιχειρήσεις που περνούν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.
Επίσης, όλο και περισσότερο καταγράφονται από τους εγχώριους και ξένους επενδυτές και παρακολουθούνται συστηματικά οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων, οι οποίες θα επιδιωχθούν δυναμικά μόλις ανακοινωθεί η (αναμενόμενη, αλλά ήδη πολύ καθυστερημένη) εκλογίκευση (ελπίζεται να πρόκειται πραγματικά για εκλογίκευση και όχι για μια άλλη προσπάθεια αναδιανομής του πλούτου μέσω) της φορολογίας των ακινήτων.
Τέλος, και οι ελληνικές επιχειρήσεις σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους επιδιώκουν τώρα με καλές προοπτικές την συμμετοχή τους σε επενδυτικά προγράμματα και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την ανάπτυξή τους στο νέο εξαιρετικά βελτιωμένο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται στην Ελλάδα. Αντίθετα με τα ανωτέρω, οι τεράστιες επενδυτικές τοποθετήσεις που πόνταραν στη χρεοκοπία και στην έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ ρευστοποιούνται τώρα εσπευσμένα, προφανώς με σημαντικές ζημιές.
Γενικά, οι επενδυτές που βλέπουν τώρα σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, δεν κινούνται επειδή παρασύρθηκαν από την επικοινωνιακή (και, όπως φαίνεται να υποστηρίζεται, όχι ρεαλιστική) αισιοδοξία εκείνων που προβλέπουν έγκαιρη ανάκαμψη από το 2014.
Στηρίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία και εξελίξεις στη χώρα οι οποίες δείχνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν σημειωθεί και σηματοδοτούν την προοπτική για έγκαιρη ανάκαμψη και για έναρξη μιας υγιούς διαδικασίας μείωσης της πολύ υψηλής ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αναμφισβήτητα ακόμη υπάρχουν και αντιμετωπίζονται σε πολλούς τομείς.
Διότι, όσο και αν υποβαθμίζονται από πολλές πλευρές, οι ακόλουθες εξελίξεις είναι σημαντικές και, με τη βοήθεια και της κατάλληλης κυβερνητικής πολιτικής, μπορεί πράγματι να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε περιορισμό της ύφεσης το 2013 και σε ανάπτυξη από το 2014.
Ίσως η πιο σημαντική εξέλιξη έως τώρα είναι η εντυπωσιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα μετά τις καταλυτικές αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2012.
newmoney.gr