tromaktiko: Η πρώτη χώρα που θεσπίζει θανατική ποινή για περιβαλλοντικά εγκλήματα

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Η πρώτη χώρα που θεσπίζει θανατική ποινή για περιβαλλοντικά εγκλήματα



Ακόμα και τη θανατική ποινή θα μπορούν να επιβάλλουν τα δικαστήρια της Κίνας στους ενόχους για σοβαρά περιστατικά ρύπανσης...
βάσει μιας νέας δικαστικής ερμηνείας, η οποία ισχύει από την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση έδωσε στα δικαστήρια αυτή τη δικαιοδοσία σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τα σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το ένα μετά το άλλο. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κίνα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης)

Μεγάλη μερίδα του αστικού πληθυσμού αμφισβητεί έντονα την πολιτική της Κίνας για ανάπτυξη με κάθε κόστος, η οποία εκτόξευσε την οικονομία της τα τελευταία 30 χρόνια καταστρέφοντας ωστόσο το περιβάλλον και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα.

Βάσει της νέας ερμηνείας οι δικαστές θα μπορούν να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές έτσι ώστε «η επιβολή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος να μην γίνεται χαλαρά και επιφανειακά», όπως αναφέρει το κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.

Μάλιστα σε σοβαρά περιστατικά ρύπανσης οι δικαστές θα μπορούν να επιβάλλουν ακόμα και θανατική ποινή.

Οι προηγούμενες υποσχέσεις για την καταπολέμηση της κρίσης ρύπανσης στην Κίνα είχαν περιορισμένα αποτελέσματα, ενώ η επιβολή του νόμου σε ορισμένες περιφέρειες είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις στηρίζονται στα έσοδα από τη φορολογία των βιομηχανιών που ρυπαίνουν την περιοχή τους και οι οποίες είναι υπό τη δικαιοδοσία τους.

Οι διαδηλώσεις κατά της ρύπανσης προκαλούν αμηχανία στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τον περασμένο μήνα χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της νοτιοδυτικής πόλης Κουνμίνγκ, αντιδρώντας στα σχέδια παραγωγής χημικών σε διυλιστήριο στην περιοχή.

Επιπλέον, μείζον πρόβλημα είναι η ρύπανση του αέρα στο Πεκίνο και τα μεγάλα αστικά κέντρα της βόρειας Κίνας, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, περισσότερους απ’ όλες τις χώρες του κόσμου μαζί.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!