tromaktiko: Απόσυρση των προωθούμενων ρυθμίσεων για την τιμολόγηση της αιολικής ενέργειας ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Απόσυρση των προωθούμενων ρυθμίσεων για την τιμολόγηση της αιολικής ενέργειας ζητά η ΕΛΕΤΑΕΝ



Την απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης της αιολικής ενέργειας ζήτησε σήμερα... η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου (15 Ιουνίου 2013).

Οι διατάξεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ανανεώσιμες πηγές και προβλέπουν ότι η τιμή απορρόφησης της αιολικής ενέργειας θα καθορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης, κατάργηση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής με βάση τον πληθωρισμό και καθορισμό των τιμών με υπουργική απόφαση αντί για νόμο.

Οι ρυθμίσεις αυτές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου αυξάνουν υπερβολικά την αβεβαιότητα και καθιστούν αδύνατη τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, δεν υπαγορεύονται από την τρόικα, ούτε από το Μνημόνιο και δεν συνάδουν με την πολιτική ανάκαμψης που ακολουθεί η χώρα, αντίθετα την υπονομεύουν.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει μεγάλη κάμψη στις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια και υπογραμμίζει ότι αν διατηρηθεί η τάση αυτή, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004. Συγκεκριμένα: τo σύνολο της αιολικής ισχύος που βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία στα τέλη Μαΐου 2013 είναι 1793,4 μεγαβάτ. Η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε από την έναρξη του 2013 μέχρι το τέλος Μαΐου ήταν 45,05 MW που αντιστοιχεί σε αύξηση 2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012.

«Παρά την ουσιαστική επενδυτική άπνοια αυτής της περιόδου υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικές τέτοιες προσπάθειες που αναμένεται να ευοδωθούν χάρη και στη γενικότερη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των προσπαθειών και η ανακοίνωση χρηματοδότησης μεγάλων αιολικών επενδύσεων θα δημιουργήσει ένα θετικό momentum που θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για την αγορά, που διψά για θετικές ειδήσεις», τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων για τις τιμές.

Σε επίπεδο Περιφερειών η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 548 MW (30,6%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 340,75 ΜW (19%) και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη όπου βρίσκονται 240,6 MW (13,4%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους πέντε πρώτους κατατάσσονται η EDF με 298,8 MW (16,7%), η Iberdrola Rokas με 250,7 MW (14%), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 241,5 MW (13,5%), η ENEL Green Power με 200,5 MW (11,2%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 162,9 MW (9,1%).

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: η Vestas έχει προμηθεύσει το 49% της αιολικής ισχύος που είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα.

Ακολουθούν η Enercon με 22%, η Siemens με 11%, η Gamesa με 10% και η Nordex με 4%.

Με αφορμή την ημέρα του ανέμου, η ΕΛΕΤΑΕΝ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων από τις 10 ως τις 15 Ιουνίου. Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις στην σελίδα της Ελληνικής Ημέρας του Ανέμου 2013 ( http://www.eletaen.gr/drupal/content/30).
kerdos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!