Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη
Στην εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή της νομοθεσίας, ως προς την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε παραδοσιακούς οικισμούς, αναφέρεται σε...
κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.
Με την υπουργική απόφαση 36720 (ΦΕΚ ΑΑΠ 376/6.9.2010) επετράπη η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς. Ωστόσο στις 14/4/2011 η προαναφερθείσα υπουργική απόφαση τροποποιήθηκε με αποτέλεσμα να προστεθεί το παρακάτω κείμενο:
«(Αρ. 2 Παρ. 1):
2. Το άρθρο 2 αντικαθίσταται ως εξής: "1. Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας α) σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάσταση τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους.»
Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης: «το πρόβλημα έγκειται στο ότι η Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών ΑΠΕ ερμηνεύει την φράση “ακάλυπτους χώρους των κτιρίων ” ως “ακάλυπτους χώρους οικοπέδων”».
Σε σχετική ερμηνεία του νόμου, σε απάντηση ερώτησης του συνηγόρου του πολίτη αναφέρεται: «Είναι προφανές ότι ο κανονιστικός νομοθέτης με την ανωτέρω υπουργική απόφαση αναφέρεται στον χώρο του οικοπέδου που δεν δομείται, δηλαδή στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου. […] Συνεπώς, το εν λόγω σύστημα, το οποίο όπως αναφέρεται στην επιστολή του Συνηγόρου είναι ήδη εγκατεστημένο στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπαχθεί στο «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων» (Β’1079/2012), […]».
Εστί, εμφανίζεται το φαινόμενο να υπάρχουν εγκαταστάσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίες λειτουργούν νόμιμα (με άδεια πολεοδομικής αρχής) αλλά συνέπεια της μεταγενέστερης αυθαίρετης γνωμοδότησης /ερμηνείας του νόμου να μην μπορούν εκ νέου άλλοι πολίτες να εγκαταστήσουν Φ/Β στην στέγη οικημάτων εντός παραδοσιακών οικισμών και να ενταχθούν στο πρόγραμμα Φ/Β στην στέγη όπως και επίσης οι υφιστάμενοι να ζητήσουν άδεια αποξήλωσης των Φ/Β και επισκευής των κεραμιδιών ή δώματος και επανατοποθέτηση των Φ/Β. Επίσης ανεξάρτητα από την σύνδεση ή όχι στο δίκτυο της ΔΕΗ, με τις πλέον χαμηλές τιμές των Φ/Β πάνελ αυτά μπορούν να τοποθετηθούν και να ηλεκτροδοτούν είτε απ’ ευθείας κλιματιστικά μηχανήματα τύπου αντλιών θερμότητας είτε να καλύπτουν μέρος των αναγκών των σπιτιών αλλά και για να φορτίζουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματα τους.
«Εν προκειμένω», όπως ξεκαθαρίζει ο Λ. Αυγενάκης «ο γνώμονας του νομοθέτη, είναι, να μπορούν να τοποθετηθούν μεν Φ/Β συστήματα σε παραδοσιακούς οικισμούς και σε κτίρια αυτών, αλλά η τοποθέτησή τους να μην είναι ορατή από κοινόχρηστο χώρο ώστε να μην αλλοιώνεται η αισθητική».
Τέλος, ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαριστούν οι νομικές ασάφειες ως προς την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε παραδοσιακούς οικισμούς.