tromaktiko: Τα + και τα – της υπόθεσης ΕΡΤ

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τα + και τα – της υπόθεσης ΕΡΤ



Γράφει ο Τάσος Μπανιώρας, Μεταπτυχιακός φοιτητής τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ
Πόσο εύκολα ξεχνάμε τα πραγματικά προβλήματα και ασχολούμαστε για ακόμη μια φορά με αυτό που μας σερβίρουν φανατικά! Πόση χαρά ...
ένιωσαν (οι περισσότεροι) που κλείνει η ΕΡΤ. Και πόση αγωνιστικότητα εκφράζουν οι υπόλοιποι για τη φίμωση του Τύπου (όσο γραφικό και αν ακούγεται).

Βέβαια αν εξαιρέσουμε τον λογαριασμό της ΔΕΗ ο οποίος, εκτός απροόπτου φυσικά, τους επόμενους μήνες δε θα έχει το περίφημο κουτάκι που να λέει «Για την ΕΡΤ πληρώνετε…» δεν βλέπω κάτι άλλο να αλλάζει στην καθημερινότητά μας. Ίσως η ψυχική ηρεμία για όσους παρακολουθούσαν συγκεκριμένες εκπομπές.

Για να είμαι ειλικρινής έχω πολλάκις γράψει στο thinkfree απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για το σύνολο της ελληνικής τηλεόρασης. Ένα καθεστώς με καναλάρχες -που σαν κύρια απασχόληση έχουν την ανάληψη δημόσιων έργων- μεγαλοεκδότες -οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν ασχολία την παραποίηση ειδήσεων και την παραπολιτική- καθώς και τα εντεταλμένα τσιράκια τους που αναλαμβάνουν τον ρόλο του «δημοσιογράφου». Φυσικά οι αμερόληπτοι δημοσιογράφοι, σχολιαστές,αναλυτές και οι αντικειμενικές εφημερίδες ή κανάλια σπανίζουν και δύσκολα προβάλλονται. Μέσα σε αυτή την λάσπη συνηθίζεται να ευδοκιμούν «περσόνες» με ελάχιστη πραγματική εργασία στη ζωή τους και καθόλου πρότερο έντιμο βίο. Για να είμαστε όμως δίκαιοι και αμερόληπτοι όσον αφορά το πρόβλημα της ενημέρωσης δεν ήταν μόνο η ΕΡΤ. Για αυτό και θα πρέπει να ελέγχονται σκληρά οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις και διαφημίσεις δίνονται στα ιδιωτικά κανάλια, αυτά που προβάλλουν κανάκηδες και λαζόπουλους σαν τιμητές των πάντων και σύμβολα ηθικής, τα ίδια κανάλια που εκβίαζαν κυβερνήσεις προκειμένου τα αφεντικά τους (εγχώρια ή μη) να αναλάβουν κάποιο δημόσιο έργο ή να ακυρώσουν κάποιο άλλο ανταγωνιστικό.

Σε όλο αυτό το σκηνικό δυστυχώς συμμετείχε και η ΕΡΤ. Παχυλοί μισθοί, βόλεμα κομματικού στρατού (ψάξτε τα εκλογικά αποτελέσματα των εργαζομένων και θα καταλάβετε), έλλειψη αντικειμενικότητας στην παρουσίαση ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών, συνεχείς απεργίες και αναξιοκρατία οριζόντια μα και κάθετη. Για τους παραπάνω λόγους δεν λυπήθηκα ιδιαίτερα με το «κλείσιμο» της ΕΡΤ. Η λέξη κλείσιμο περικλείεται σε εισαγωγικά διότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναμένεται νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία όμως δε θα είναι κρατική ούτε και κομματική. Όταν λοιπόν δοθεί το πλάνο του νέου αυτού σταθμού τότε θα μπορέσουμε να κρίνουμε όλοι μας αντικειμενικά. Διότι κακά τα ψέμματα η ΕΡΤ έχει και θετικά σημεία στην παρουσία της (ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού και αναζήτηση από χρήστες, υπηρεσίες HighDefinition, webtv και άλλα). Αυτά όμως δε δικαιολογούν το γεγονός να υπάρχουν 5 κεντρικά κανάλια, 10 ραδιόφωνα (7 σε Αθήνα και 3 σε Θεσσαλονίκη) και άλλα 19 στην επαρχία(αλήθεια τα χρειαζόμαστε τόσα πολλά;). Και ταυτόχρονα να επιβαρύνεται οικονομικά τόσο το κράτος, όσο και οι πολίτες κάθε μήνα.

Θέλω να πιστεύω πως ο νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που προαναγγέλθηκε δε θα λειτουργήσει σαν ένα νέο μεγάλο ρουσφέτι, θα υπάρξει αξιοκρατία σε προσλήψεις αλλά και στην παραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου, επίσης θα λειτουργεί επαγγελματικά, ορθολογικά και όχι συνδικαλιστικά.

Σε άλλα νέα στην Τουρκία συνεχίζονται οι ταραχές με τον Ερντογάν να καλεί τους οπαδούς του να απαντήσουν στους διαδηλωτές (μελλοντικός εμφύλιος;), η Κομισιόν βάζει στοπ σε ρωσικές επενδύσεις (ΔΕΠΑ) παρόλο που η ίδια η επιτροπή σχεδόν επέβαλλε τον εν λόγω διαγωνισμό, ενώ κατατέθηκε νομοσχέδιο για το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, τις κατασχέσεις για χρέη και την αναγραφή των τόκων καταθέσεων άνω των 250 ευρώ ετησίως καθώς και το άνοιγμα οποιουδήποτε λογαριασμού από τη Γ.Γ.Πληροφοριακών Συστημάτων. Αλλά εμείς ας ασχοληθούμε μόνο με την ΕΡΤ.

ΥΓ: Πλέον έχει βγει και το προσχέδιο νόμου για την νέα ΕΡΤ (ΝΕΡΙΤ), πριν σχολιάσει κανείς τα τεκταινόμενα καλό είναι να το ρίξει μια ματιά και να πει που συμφωνεί και που διαφωνεί.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!