«Η Σλοβενία δεν έχει γλιτώσει ακόμα, απομένει να γίνει πολλή δουλειά», επισήμανε ο Μάρκο Κράνιετς, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της βαλκανικής αυτής χώρας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.
Η Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2007, επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια μέσω αποκρατικοποιήσεων και να αναδιοργανώσει τον τραπεζικό της τομέα, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τοξικά χρέη.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα η σλοβένικη οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει παράταση στη Σλοβενία ώστε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της ως το 2015 κάνοντας την υπόθεση πως η οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 2% φέτος, αλλά ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2013 η μείωση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος έφτασε το 4,8% σε ετήσια βάση και 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όπως ανέφερε η εθνική στατιστική υπηρεσία της Σλοβενίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε σε 11,1% από 9,6% το προηγούμενο τρίμηνο.
«Η Σλοβενία βρίσκεται υπό μία έννοια σε μια θέση όπως αυτή της Ελλάδας, ή της Ισπανίας, ή της Ιρλανδίας... είναι η χώρα η ίδια που πρέπει να συνεφέρει την οικονομία έπειτα από μια τεράστια κρίση στον τραπεζικό τομέα», σχολίασε ο Μίχαελ Λάντεσμαν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών της Βιέννης.
Η σλοβένικη εθνική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε εξάλλου ότι η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν ραγδαία, κατά 20,7%. Πάντως οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8%, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοσή τους τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.
Οι τράπεζες της Σλοβενίας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κρατικές, βαρύνονται από επισφάλειες 7 δισ. ευρώ, κυρίως ενυπόθηκα δάνεια. Το ποσό είναι ίσο με σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της χώρας.
euro2day.gr