Σύμφωνα με σύνοψη της έκθεσης στα ελληνικά η οποία στάληκε στα ΜΜΕ από τον εκπρόσωπο της Κύπρου στο πρόγραμμα Road Safety PIN Γιώργο Μορφάκη, το σημαντικά μειωμένο ποσοστό οδικών θανάτων σε αναλογία πληθυσμού, τοποθέτησε την Κύπρο στη 12η καλύτερη θέση στην ΕΕ, δέκα θέσεις πιο πάνω από την 22η θέση που βρισκόταν το 2011.
Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο για τις οδικές συγκρούσεις κατά φύλο, η Κύπρος παρουσιάζει πολύ καλά στοιχεία σχετικά με το γυναικείο πληθυσμό, σε έντονη αντίθεση με τα κακά στοιχεία σχετικά με τους άντρες. Η χώρα μας είχε το 2011 την 3η μεγαλύτερη μείωση στους οδικούς θανάτους γυναικών από το 2001, ενώ κατά την ίδια περίοδο είχε τη 7η μικρότερη μείωση στους οδικούς θανάτους ανδρών.
Η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην ΕΕ, στη διαφορά της μείωσης των θανάτων γυναικών και ανδρών . Σημειώνεται επίσης ότι η Κύπρος είχε το 2011 τη θλιβερή πρωτιά στους θανάτους ανδρών σε αναλογία πληθυσμού. Η επιτυχία της Κύπρου στην οδική ασφάλεια των γυναικών αποδίδεται κυρίως στην αναβάθμιση της κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία και στο γεγονός ότι τα μηνύματα φθάνουν πιο αποτελεσματικά στα κορίτσια.
Επίσης τα μηνύματα φθάνουν στις μητέρες μέσω των παιδιών τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποδίδουν καλύτερα στο γυναικείο πληθυσμό.
Επιπρόσθετα, συνέβαλαν στην επιτυχία συγκεκριμένες δραστηριότητες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στόχευαν εγκύους και νεαρές μητέρες. Πολύ σημαντικές, επίσης, είναι οι επισημάνσεις ότι η Κύπρος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών νεκρών μοτοσικλετιστών και μοτοποδηλατιστών στο σύνολο των ανδρών θυμάτων και το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών πεζών θυμάτων στο σύνολο των νεκρών γυναικών .
Το 2012 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την οδική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού καταγράφηκε μείωση στους οδικούς θανάτους κατά 9%, ενώ το 2011 η μείωση ήταν μόνο 2%.
Στις εισηγήσεις του ETSC για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, περιλαμβάνονται οι αποτελεσματικές στρατηγικές επιβολής των νόμων, η υιοθέτηση «μηδενικής ανοχής» για την κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση, η αυξημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών οδηγών και των εργοδοτών, η θέσπιση αποτελεσματικών νόμων για τον έλεγχο της παράνομης ταχύτητας, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και της μη χρήσης ζώνης και κράνους.
alithia.com.cy