Εκτιμώντας πως θα υπάρξει αναβολή και καθυστέρηση σε αυτά τα «ιδιαίτερα επείγοντα θέματα» μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014, ο Φάιμαν ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον εντολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ώστε αυτή να προχωρήσει στη δημιουργία των δομών για μια τραπεζική ένωση και μια κοινή εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ταυτόχρονα ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού εργαλείου για τα κρατικά ομόλογα -τα οποία, όπως σημείωσε, είναι αυτή τη στιγμή σε μια πιο σταθερή κατάσταση από ό,τι πριν από ένα χρόνο-, ενός εργαλείου όπως εκείνο που έχουν προτείνει οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, δηλαδή ένα ταμείο απόσβεσης χρέους ώστε να γνωρίζουν οι κερδοσκόποι ότι δεν είναι οι κυρίαρχοι της κατάστασης.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να προχωρήσει η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές -πρόταση την οποία ο ίδιος υποστήριζε εδώ και χρόνια-, ενώ το ερώτημα είναι, όπως είπε, αν αυτό θα συμβεί έως τον Ιανουάριο ή μέχρι τον Ιούνιο. Ο Φάιμαν πρόσθεσε ότι προτίθεται να ασκήσει την απαραίτητη πίεση από κοινού με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Θεωρώντας αναγκαία την επικέντρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής σε βασικά θέματα, όπως για παράδειγμα την αδυναμία της χρηματοπιστωτικής της πολιτικής σε σχέση με τις ΗΠΑ, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν ότι μπορούν με περισσότερη συνεργασία να αποτρέψουν την κερδοσκοπία και να ενισχύσουν τις πολιτικές και δημοσιονομικές δυνατότητές τους.
Ο Αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε ακόμη την «προσωπική» λύπη του που δεν είναι πλέον επικεφαλής της Ευρωομάδας ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, ερωτηθείς σχετικά τόνισε πως επιθυμεί να παραμείνει καγκελάριος της αυστριακής κυβέρνησης και μετά τις επικείμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου και δεν έχει βλέψεις σε άλλα αξιώματα, όπως εκείνο του μελλοντικού προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το οποίο έγιναν τελευταία αρκετές εικασίες.
athina984.gr