tromaktiko: Ανακοίνωση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού



Η κρίση με την ΕΡΤ και οι σπασμωδικές, βίαιες και δίχως σχέδιο ενέργειες της ΝΔ, αλλά και η ευκολία με την οποία τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης κάνουν ψευτο-παλληκαρισμούς γύρω από τις εκλογές--η απειλή των οποίων... είναι καταστροφική και προκαλεί πανικό σε όλες τις παραγωγικές τάξεις και σε κυρίως σε όσους ασχολούνται ή συνδέονται με τον τουρισμό-- εξηγούνται αν ληφθούν υπόψη: α) η καθυστέρηση στην αξιολόγηση των οργανισμών που πρέπει να κλείσουν (όλη η δουλειά που είχε γίνει τα δύο προηγούμενα χρόνια περιφρονήθηκε), β) η παρεμπόδιση της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Παπανδρέου, από τη ΝΔ όταν αυτή συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, γ) η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ επί ένα χρόνο από την τρικομματική κυβέρνηση και η εντωμεταξύ αντιγραφή φαύλων πρακτικών του παρελθόντος όπως το 5-2-1 και δ) η αποτυχία στην εφαρμογή του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2013, όπως αποδεικνύει η έρευνα των αριθμών. Και συγκεκριμένα:

1. Όταν η κυβέρνηση πανηγύριζε στο τέλος Μαρτίου 2013 ότι πέτυχε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος " Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ" με ανακοίνωσή της είχε τονίσει, ότι η πραγματικότητα απέχει πάρα πολύ από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

2. Δυστυχώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου -Μάιου 2013 επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας, που είχαν διατυπωθεί από τις αρχές Απριλίου 2013.

3. Το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε στο ποσό των 984 εκ ευρώ, με "κρατημένες" τις επιστροφές φόρων, τις πρωτογενείς δαπάνες και τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα, αντί να υπάρξουν επιστροφές φόρων 1.076 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν επιστροφές 483 εκ ευρώ ( 593 εκ ευρώ λιγότερες), αντί να πραγματοποιηθούν πρωτογενείς δαπάνες 19.710 εκ ευρώ, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 18.170 εκ ευρώ ( 1.539 ευρώ λιγότερες) και τέλος αντί να πραγματοποιηθούν δαπάνες στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων 2.250 εκ ευρώ πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 1.141 ευρώ (1.109 ευρώ λιγότερες). Καθίσταται προφανές ότι αν εκτελείτο κανονικά ο προϋπολογισμός στο σκέλος των δαπανών, τότε το πρωτογενές έλλειμμα θα ήταν μεγαλύτερο κατά 3.241 εκ ευρώ και θα έφθανε στο ποσό των 4.225 εκ ευρώ. Επιλέγοντας όμως η κυβέρνηση αυτή την τακτική για να εμφανίσει ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά, πιέζει την πραγματική οικονομία, στερώντας πόρους από όσους πολίτες δικαιούνται οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από το κράτος. Αυτή η τακτική είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί επί μακρόν.

4. Σε συνέχεια όλων αυτών, το πιο κρίσιμο στοιχείο για την ομαλή ή όχι εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι το κεφάλαιο των εσόδων προ επιστροφών φόρων. Έπρεπε να εισπραχθούν έσοδα ύψους 18.414 εκ ευρώ και εισπράχθηκαν έσοδα 17.852 ευρώ, δηλ. 562 ευρώ λιγότερα. Η αναπλήρωση του ελλείμματος αυτού για τους επόμενους επτά μήνες του έτους είναι πολύ δύσκολη. Αν κατά τον προϋπολογισμό είχε εκτιμηθεί ότι για κάθε μήνα έπρεπε να εισπράττονται 4.128,5 εκ ευρώ, τώρα για κάθε έναν από τους υπόλοιπους επτά μήνες πρέπει να εισπράττονται 4.527 εκ ευρώ ( 49.542-17.852) :7 μήνες = 31.690 :7 = 4.527).

5. Με όλες τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών ότι η ύφεση για το 2013 θα είναι έστω και ελάχιστα μεγαλύτερη από την προβλεπομένη, σε συνδυασμό με την ύπαρξη για τρίτο συνεχόμενο μήνα αρνητικού πληθωρισμού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι θριαμβολογίες της

κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

6. Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Μάιο του 2012, είχε ως αποτέλεσμα να μείνει ουσιαστικά ακυβέρνητη η Ελλάδα, τουλάχιστον για διάστημα οκτώ μηνών ( Μάρτιος -Οκτώβριος 2012). Κενό στην οικονομία όμως δεν υπάρχει, αντίθετα ισχύει ο κανόνας πως όλες, σχεδόν, οι πολιτικές επιλογές έχουν και κάποιο οικονομικό αντίκρισμα.

Το ερώτημα, σε κάθε περίπτωση, αφορά απλώς το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να προκύψει αυτό. Στην περίπτωση της Ελλάδας η απάντηση εμφανίζεται μόλις τώρα, δηλαδή δεκαπέντε μήνες από την απόφαση ΝΔ να οδηγηθούμε σε εκλογές. Και δυστυχώς είναι δυσάρεστη.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!