Αποφασισμένος να «δυναμώσει περαιτέρω τους ισχυρούς δεσμούς των δύο κρατών» δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών ο Βρετανός υπουργός, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ και την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Αβραμόπουλος, από την πλευρά του, έκανε λόγο για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις Αθήνας- Λονδίνου και για τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, «που είναι πάντα ισχυροί» όπως επεσήμανε.
«Ξεκινήσαμε αναβιώνοντας παλιές ισχυρές θέσεις και σχέσεις» είπε ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενεργοποίησης της επιτροπής βρετανο-ελληνικής φιλίας του βρετανικού κοινοβουλίου, με τη νέα της σύνθεση. Η διακομματική αυτή ομάδα της βρετανικής Βουλής θα έρχεται σε επαφή με Έλληνες βουλευτές, με στόχο να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών.
Η ατζέντα των συζητήσεων περιλάμβανε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις όπως, η ναυτιλία, η εμπορική συνεργασία και η ενέργεια. Η κατάσταση στην Τουρκία, η κρίση στη Συρία, το Μεσανατολικό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά φυσικά και το Κυπριακό ήταν, επίσης, ζητήματα που απασχόλησαν τους δύο υπουργούς.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως «θα πρέπει να στηριχτεί κάθε προσπάθεια, ώστε να συνεχιστούν οι διακοινοτικές συνομιλίες, πάντοτε υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ». Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Κύπρος από τη μεριά της «έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή. Με την επίλυση του προβλήματός της και την επανένωση του νησιού, μπορεί να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στο όνομα των κοινών σκοπών που όλη η Ευρώπη και όλοι μας θέλουμε να προωθήσουμε».
Από τις συζητήσεις των δύο αντρών δεν έλειψε και το θέμα της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, στο πρόσωπο του Γουίλιαμ Χέιγκ βρήκε «έναν ακόμη ισχυρό συμπαραστάτη στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και τις μεγάλες θυσίες τις οποίες έχει υποστεί ο ελληνικός λαός».
Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, πρόσκληση στον Βρετανό ομόλογο του Ντέιβιντ Κάμερον να επισκεφτεί την Αθήνα και όπως σημείωσε «όλα αυτά θα γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού».
metrogreece.gr