tromaktiko: Ν.Αναστασιάδης: «Χρησιμοποιηθήκαμε σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο»

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ν.Αναστασιάδης: «Χρησιμοποιηθήκαμε σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο»



Συνέντευξη στο Euronews έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συνομιλίες για την οικονομία της χώρας, τις σχέσεις του με το Διοικητή και τη συνεργασία με το Ισραήλ. Αναλυτικά...

Για τους όρους εντολής της Ε.Ε:

«Νιώθαμε ότι χρησιμοποιούμασταν σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο το οποίο από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή έχει ενθαρρύνει πολλούς από τους αξιωματούχους της ΕΕ, πολλές κυβερνήσεις να προσβλέπουν ότι αυτό ίσως να είναι και μια λύση η οποία θα βοηθήσει, εκτός και αν μέσα από την τραπεζική ένωση επιτύχουμε κάτι καλύτερο», ανέφερε ο Πρόεδρος σε σχέση με τους όρους εντολής της ΕΕ.

Δεν υπολόγισαν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου:

«Παραδείγματος χάρη, ποτέ δεν υπολόγισαν την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου κάτι το οποίο και δεν υπολόγισαν όταν υπήρχε ο διάλογος προκειμένου να αποφύγουμε το bail in ή το resolution των τραπεζών. Το φυσικό αέριο, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε με το Ισραήλ, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η συνεκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς πιστεύω ότι θα είναι εκείνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανατροπή των προβλέψεων, των κακών προβλέψεων του ΔΝΤ».

Κακοί χειρισμοί των τραπεζιτών:

«Αν πάρετε το Λουξεμβούργο είναι κατά σημαντικότερο αριθμό μεγαλύτερο και πάρα πολύ μικρότερο σαν κράτος και σαν οικονομία. Άρα δεν ήταν αυτό. Δυστυχώς κάποτε τα μυαλά μας παίρνουν αέρα, γίνεται κακή διαχείριση των δυνατοτήτων που μας δίδονται και οδηγήθηκε ένα υγιέστατο τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή αν θέλετε του κινδύνου να χρεοκοπήσει ακόμα και η χώρα. Βεβαίως υπήρξαν και σφάλματα όσον αφορά την παροχή ρευστότητας σε μία εκ των δύο τραπεζών. Αν υπολογίσετε ότι η Λαϊκή Τράπεζα η οποία έχει χρεοκοπήσει και έχει συνενωθεί με την τράπεζα Κύπρου, πήρε από την ΕΚΤ υπό μορφή ρευστότητας του ELA 9,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζεται το κράτος της Κύπρου ή όσα θα πάρει αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι φέρουν την ευθύνη».

Για τις σχέσεις του με το Διοικητή:

«Μπορεί να υπάρχει μια ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών την οποία απόλυτα σεβόμαστε, την ίδια ώρα όμως, πράξεις ή ενέργειες ή αποφάσεις του Διοικητή που επηρεάζουν τις πολιτικές μιας κυβερνήσεως που έχει εκλεγεί με το ποσοστό που έχει εκλεγεί, είναι οπωσδήποτε αντίθετες με τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να τρέφει από τη μια η εκλεγμένη ηγεσία σε έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο τον οποίο διορίζει αλλά και ο ανεξάρτητος αξιωματούχος να σέβεται την ίδια ώρα και τις αποφάσεις της κυβερνήσεως».

Για το έγγραφο Ντάουνερ:

«Αυτό το έγγραφο το περιβόητο, το οποίο εδόθη ύστερα από δικό μου αίτημα θα πρέπει να πω ότι δεν αποτελεί παρά τα πεπραγμένα από το 2008 μέχρι το 2012 και τις λεγόμενες συγκλίσεις και αποκλίσεις, αλλά με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση ούτε και δεσμευόμαστε από τις όποιες λεγόμενες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν όταν ξεκινήσουν, δε θα γίνουν από εκεί που σταμάτησαν, αλλά δε σημαίνει ότι και θα διαγραφούν τα οποιαδήποτε μας βρίσκουν σύμφωνους. Συνεπώς υπάρχει η βάση, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα η οποία βεβαίως δε σημαίνει ούτε αριθμητική ισότητα ούτε βεβαίως και ποσοτική όσον αφορά στη συμμετοχή στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πόρων ή στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων».

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου:

«Δεν μπορεί κανένας να μας καθορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε και μπορεί να συνδυάζεται η ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την λύση του Κυπριακού. Θέλουμε την απελευθέρωση, θέλουμε την επανένωση με την ειρηνική συμβίωση, επιδιώκουμε την προκοπή ολόκληρου του λαού αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεις ή να πιέζεις. Δεν μιλώ για τον κύριο Ρασμούσεν, μιλώ ευρύτερα, ότι για να έχεις τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποδεχτείς μιαν απαράδεκτη λύση».

Για τη συνεργασία με το Ισραήλ:

«Η Κύπρος έχει αποφασίσει τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων και συνεπώς είναι κάτι σημαντικό που βοηθά το Ισραήλ ενόψει του γεγονότος ότι μέσα από το κυπριακό τερματικό μπορεί να γίνονται εξαγωγές ενόψει του ότι το Σουέζ είναι απέναντι ενώ την ίδια ώρα η πορεία προς την Ευρώπη εξίσου ανοιχτή και συνεπώς και οι αποστάσεις είναι τέτοιες μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ελέγχει η κάθε μία των δύο χωρών σε βαθμό που να βοηθά τη στρατηγική συμμαχία που επιδιώκουμε».
alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!