Οι ουρές στις εφορίες για διευκρινίσεις και συμβουλές είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς τα «ραβασάκια» παραμονεύουν στην περίπτωση λαθών.
Ταυτόχρονα τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς μέχρι τις 30 Ιουνίου όλοι οιφορολογούμενοι ανεξαρτήτως ΑΦΜ θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση. Ήδη παράταση μέχρι τις 17 Ιουνίου 2013 αντί της 31ης Μαΐου 2013 έλαβε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους της παρ.4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ (Ο.Ε., Ε.Ε., κτλ.), που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Επίσης, παρατείνεται μέχρι και την 28η Ιουνίου 2013 η προθεσμία (που έληξε στις 31 Μαΐου 2013) υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που ορίζεται με την περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 107 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994 (Α.Ε., Ε.Π.Ε., κλπ.).
Οι παγίδες
Σημαντικές παγίδες κρύβει η φετινή διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων 2013 καθώς οι νέοι κωδικοί που προστέθηκαν μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα την επιβάρυνση εάν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Ειδικότερα, η πρώτη παγίδα αφορά όλους όσοι απέκτησαν πέρσι εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και από αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών. Για πρώτη φορά, όλα αυτά τα εισοδήματα (ακόμη και τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων) θα δηλωθούν υποχρεωτικά, ενώ μέχρι πέρσι η αναγραφή τους ήταν προαιρετική. Με την υποχρεωτική δήλωση όλων αυτών των εισοδημάτων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερη ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, εφόσον τα συνολικά εισοδήματα τους το 2012 ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ.
Η δεύτερη παγίδα κρύβεται στον πίνακα των τεκμηρίων και αφορά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η εφορία ζητά απ’ όλους όσοι έχουν στο όνομά τους ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες (κύριες, δευτερεύουσες ή εξοχικές) να συμπληρώσουν για κάθε κατοικία τον αριθμό παροχής του ρεύματος που υπάρχει στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Με αυτό τον τρόπο θα εντοπιστούν όσοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι στα ακίνητα για το έτος 2011.
Αναλυτικότερα, στον κωδικό 659-660 θα δηλωθεί φέτος για πρώτη φορά το σύνολο των εισοδημάτων, ακόμη και εισοδήματα που μέχρι σήμερα φορολογούνταν αυτοτελώς (τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, υπεραξίες ακινήτων, παροχές κ.ά.). Μέχρι και σήμερα το ποσό των τόκων που θα φορολογείται δεν έχει καθοριστεί ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά ποσά άνω των 250 ευρώ.
Επίσης οι φορολογούμενοι με προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να αναγράψουν τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των παιδιών τους προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και παρέχεται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο.
Οι φορολογούμενοι άνω των 62 ετών που ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1951 θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 027-028 του πίνακα 2, ώστε να απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μισθωτοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών που έχουν έναν εργοδότη, αλλά και όσοι έχουν έως τρεις εργοδότες αλλά το 75% των εσόδων τους προέρχεται από έναν εργοδότη θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 019-020 στον πίνακα 2. Η συμπλήρωση του κωδικού είναι απαραίτητη προκειμένου να επιβαρυνθούν με τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ, αντί 650 ευρώ που ισχύει για τους επιτηδευματίες.
Στον πίνακα 4Ε και στον νέο κωδικό 177 όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά θα πρέπει να το δηλώσουν. Αυτοί θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
Στο σκέλος των τεκμηρίων και συγκεκριμένα στον πίνακα 5 και στους κωδικούς 205 και 206 οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν τους αριθμούς παροχής ρεύματος της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους. Με τα στοιχεία αυτά θα γίνουν διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ και δεν θα πληρώσουν το ΕΕΤΑ.
Στον πίνακα 6 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν πέρυσι για την αγορά ακινήτων ή την ανέγερση οικοδομών. Αυτές εξαιρούνται από τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες.
Στον πίνακα 8 του νέου Ε1 υπάρχουν οι κωδικοί 333 και 334, όπου θα δηλωθεί το ποσό που παρακρατήθηκε για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης από μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2012. Αν δεν συμπληρωθούν, ο φορολογούμενος, εφόσον το εισόδημά του υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, θα πληρώσει δεύτερη φορά την εν λόγω εισφορά.
Οι αποδείξεις
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ. Το 25% του εισοδήματος υπολογίζεται επί του μεγαλύτερου ποσού εισοδήματος μεταξύ αυτού που δηλώνει ο φορολογούμενος και αυτού που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Αν ένας φορολογούμενος δηλώσει ετήσιο ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ, αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι 25.000 ευρώ, τότε η αξία των αποδείξεων θα υπολογισθεί με βάση το δεύτερο (25.000 ευρώ).
Αν δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς.
Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση, ώστε να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο, περιλαμβάνεται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλον και οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.
Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές δηλώσεις
Χειρόγραφα θα υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις μόνο όταν υπάρχει αποδεδειγμένα τεχνική δυσκολία από την πλευρά του φορολογούμενου να την υποβάλει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα:
- Οι δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται είτε από τους ίδιους, με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης, η οποία εξουσιοδότηση θα αφορά την διαχείριση των εντύπων Ε1,Ε2 και το Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται υπεύθυνες δηλώσεις του Ν.1599/1986 με γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμενου και της συζύγου του προς το λογιστή.
- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του τμήματος Μητρώου της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ..
- Οι κωδικοί των χρηστών του TAXISnet που αυτή τη στιγμή κάνουν χρήση των υφισταμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, θα διατηρηθούν σε ισχύ μέχρι και την 30η Αυγούστου 2013 και θα μπορούν να υποβάλλουν κάθε είδους δήλωση.
- Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Αντιθέτως οι συμπληρωματικές και τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
Εκτύπωση βεβαιώσεων συντάξεων
Από φέτος οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα λάβουν ταχυδρομικά τις βεβαιώσεις των συντάξεών τους αλλά θα πρέπει να τις εκτυπώσουν οι ίδιοι από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ έθεσε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία (στην ιστοσελίδα www.ika.gr) που επιτρέπει στους Συνταξιούχους (ή σε παιδιά / εγγόνια τους που είναι εξοικειωμένοι με το internet) να εκτυπώνουν οι ίδιοι τις Βεβαιώσεις Αποδοχών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΟΤΕ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).
Οι βεβαιώσεις αφορούν ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν κατά το έτος 2012.
Η νέα υπηρεσία θα εξυπηρετεί και τους συνταξιούχους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που ζουν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά θα έχουν άμεση πρόσβαση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Ελλάδα.
Ο χρήστης της υπηρεσίας θα πρέπει να πληκτρολογήσει υποχρεωτικά τον ΑΜΚΑ, τον Αριθμό Μητρώου Συνταξιούχου, τον ΑΦΜ και τον Αριθμό Μητρώου ΔΙΑΣ. Ο Αριθμός Μητρώου ΔΙΑΣ (Α.Μ. ΔΙΑΣ /15 ψηφία) αναγράφεται πάνω στο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεως με το οποίο προσέρχεται ο συνταξιούχος στο κατάστημα για να πραγματοποιήσει την καταγραφή της φυσικής παρουσίας του και έχει την μορφή «ΚΚΚΚ ΜΜΜΜΜΜΜΜΜΜ Χ»
Τέλος για όσους έχουν απορίες το υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει το «βιβλιαράκι» με όλες τις λεπτομέρειες για την ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
moneypost.gr