οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν το πρώτο φετινό εξάμηνο και αφορούν νέες οικοδομές -οι οποίες είναι κυρίως ισόγεια, ενώ για πολυκατοικίες δεν γίνεται πλέον λόγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των αδειών από τις 3 Πολεοδομίες για φέτος, ήταν μέχρι τον Ιούνιο 104.
Ειδικότερα, στην περιοχή που ελέγχει η Πολεοδομία Καλαμάτας, οι άδειες για νέες οικοδομές φέτος, μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, ήταν μόλις 69. Στην περιοχή του πολεοδομικού γραφείου Κυπαρισσίας δεν ξεπέρασαν τις 15, ενώ μικρότερος είναι ο αριθμός στο αντίστοιχο γραφείο της Πύλου, όπου συνολικά οι εκδοθείσες άδειες ήταν μόλις 20, όπως είπε η προϊσταμένη του γραφείου Μαρία Σταυροπούλου.
Η εντεταλμένη για την Πολεοδομία δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα δήλωσε στην "Ε" ότι η πραγματική οικοδομική δραστηριότητα φθίνει χρόνο με το χρόνο, ενώ ανάλογη εικόνα έδωσε για την περιοχή της Τριφυλίας και ο αρμόδιος για την Πολεοδομία αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος:
"Από τις 53 φετινές άδειες, είναι ζήτημα αν αυτές που αφορούν νέες οικοδομές -και όχι νομιμοποιήσεις ή μικροεργασίες- ξεπέρασαν τις 15.
Ο κλάδος της οικοδομής στην περιοχή μας έχει πάψει ουσιαστικά να υφίσταται, πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς υποχρεώθηκαν να αλλάξουν δουλειά, άλλοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, άλλοι δουλεύουν σαν γκαρσόνια, ενώ κάποιοι οδηγήθηκαν ακόμα και στη μετανάστευση” σημείωσε ο αντιδήμαρχος.
Απελπιστική περιγράφει την κατάσταση για τους μηχανικούς η Ειρήνη Μουντανέα, πρόεδρος στο Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών:
"Η οικοδομική δραστηριότητα είναι πλέον μηδενική. Ουσιαστικά οι ελευθεροεπαγγελματίες μηχανικοί είμαστε άνεργοι, μαζί με ένα πλήθος ανθρώπων από τα περίπου 200 επαγγέλματα που βασίζονται στην οικοδομή.
Οι μηχανικοί κάνουμε πλέον μη παραγωγική εργασία, ασχολούμενοι με αποτυπώσεις υφιστάμενων οικοδομών, στο πλαίσιο της διαδικασίας νομιμοποίησης αυθαιρέτων που έχει κινήσει η Πολιτεία” τονίζει και επισημαίνει παράλληλα:
"Ζούμε τη διάλυση του επαγγέλματος του μηχανικού. Αυτοί που βρίσκονται σε ακόμα μάχιμη ηλικία υποχρεώνονται από την Πολιτεία να βγουν στη σύνταξη, ενώ οι νέοι οδηγούνται στο εξωτερικό. Μιλάμε για πραγματική διάλυση. Με νύχια και με δόντια προσπαθούμε να κρατήσουμε τα γραφεία μας, αλλά δεν είναι πάντα δυνατόν -πρακτικά είμαστε άνεργοι και η ανεργία των μηχανικών είναι μια ανεργία που δεν καταγράφεται".
Η Ειρήνη Μουντανέα επισημαίνει ότι ανάλογες καταστάσεις ζει και η υπόλοιπη κοινωνία -"δεν οδηγούμαστε πουθενά, κυριολεκτικά έχουμε πτωχεύσει, ως κλάδος, αλλά και ως κοινωνία" καταλήγει.