Θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και εξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. O ΔHΣY, ιδρύθηκε από αξιωματούχους, στελέχη και μέλη του Eνιαίου Kόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και άλλους πολιτικούς παράγοντες, με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Bουλής και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Kληρίδη. Έμβλημα του κόμματος είναι η «Νίκη του Παιωνίου». Tον Ιανουάριο του 1977 στον ΔΗΣΥ ενσωματώθηκε το ΔEK και το Δεκέμβριο του 1987 η NEΔHΠA. Τον Γλαύκο Κληρίδη διαδέχθηκε στην Προεδρία του κόμματος ο Γιαννάκης Μάτσης, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α. και ιδρυτικό μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού, που στο παρελθόν βρισκόταν στη θέση του αναπληρωτή προέδρου. Στις 8 Ιουνίου 1997 εξελέγη Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ ο νυν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1999, το 2003 και το 2006. Στις 11 Μαΐου του 2013 εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος ο Αβέρωφ Νεοφύτου άνευ ανθυποψηφίου.
Καθοριστική για το ΔΗΣΥ παραμένει η Ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών του Κόμματος, η οποία καθόρισε τις θέσεις, τις αρχές και την ιδεολογία του ΔΗΣΥ. Εξίσου σημαντική για το κόμμα είναι η Διακήρυξή του για την Ευρωδημοκρατία (12 Δεκεμβρίου 1998), η οποία αποτελεί την πρόταση του κόμματος για τον 21ο αιώνα και επανατοποθετεί τις αρχές του κόμματος με βάση τα νέα δεδομένα διεθνώς, και κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση.
O ΔΗΣΥ είναι ισότιμο μέλος πολλών διεθνών πολιτικών ενώσεων. Συγκεκριμένα, έγινε μέλος το 1979 της Ένωσης Eυρωπαίων Xριστιανοδημοκρατών (E.U.C.D.) και της Ένωσης Eυρωπαίων Δημοκρατών (E.D.U.), το 1982 της Διεθνούς Ένωσης Xριστιανοδημοκρατών (C.D.I.) και το 1983 της Διεθνούς Ένωσης Δημοκρατών (I.D.U.), της οποίας μάλιστα είναι ιδρυτικό μέλος. Από το 1994 είναι μέλος του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
O ΔΗΣΥ συμμετείχε σε όλες τις εκλογές για κεντρική και τοπική αυτοδιοίκηση από το 1984 μέχρι σήμερα. Τον Μάιο του 2008 στο ΔΗΣΥ ενσωματώθηκαν το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και το Κίνημα των Ελευθέρων Πολιτών.
alithia.com.cy