tromaktiko: Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για Διαχείριση Λυμάτων Αρτέμιδας, Σπάτων και Ραφήνας

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας για Διαχείριση Λυμάτων Αρτέμιδας, Σπάτων και Ραφήνας



Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψαν σήμερα, 29 Ιουλίου 2013, το Σύμφωνο Συνεργασίας για... τη διαχείριση αστικών λυμάτων των οικισμών Ραφήνας, Αρτέμιδος και Σπάτων.

Με το Σύμφωνο Συνεργασίας επιδιώκεται βιώσιμη λύση στη διαχείριση των αστικών λυμάτων των οικισμών αυτών της Ανατολικής Αττικής. Ενόψει μάλιστα της επικειμένης νέας προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων είναι ο μόνος τρόπος να αποτραπεί η επιβολή προστίμων.

Η υπογραφή του Συμφώνου επιβεβαιώνει εμπράκτως τα όσα διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής στην σύσκεψη της 26ης Ιουλίου 2013 που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας και τη συμμετοχή των Δημάρχων των Δήμων Σπάτων- Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο κύριος Σγουρός δήλωσε: «Καλώ τους Δημάρχους Σπάτων- Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου να υπογράψουν και αυτοί το Σύμφωνο Συνεργασίας, έτσι ώστε να δοθεί συνολική και ολοκληρωμένη λύση στο μεγάλο πρόβλημα αποχέτευσης, που αντιμετωπίζει η περιοχή τους, να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια και να αποτραπεί η επιβολή προστίμων στους Δήμους τους, που θα είναι δυσβάσταχτα και μπορεί να σταθούν καταλυτικά για τη λειτουργία τους. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του Νόμου 4042/2012, για τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα πρόστιμα αυτά επιβάλλονται στους Δήμους που έχουν την ευθύνη και παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους τους (ΚΑΠ).».

Το Σύμφωνο προβλέπει μεταξύ άλλων την εκπόνηση μελέτης, την αδειοδότηση και την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης, συλλογής, μεταφορά και διάθεσης επεξεργασμένων αστικών λυμάτων, καθώς και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων με δυναμικότητα ικανή για την πλήρη κάλυψη των οικισμών της Αρτέμιδος, της Ραφήνας και των Σπάτων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 91/171/ΕΚ.

Η χρηματοδότηση των μελετών και των έργων θα αναληφθεί από το ΠΕΠ Αττικής ή/και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον Αειφόρος Ανάπτυξη».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!