tromaktiko: Γράμμα από το καράβι.. (ή αλλιώς μια πολιτιστική ανασκόπηση στην Αυγουστιάτικη Ελλάδα

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γράμμα από το καράβι.. (ή αλλιώς μια πολιτιστική ανασκόπηση στην Αυγουστιάτικη Ελλάδα



Είμαστε στα ανοιχτά και σε λίγες ώρες φτάνουμε στα δικά μας Κουφονήσια.. Ξέρουμε ότι πολλούς από εσάς θα βρούμε εκεί, στο Up, το φεστιβάλ που άρχισε δειλά πριν από τρία χρόνια σε μια άδεια παραλία και κατάφερε να τη γεμίσει…

Ρίχνουμε μια ματιά στα όσα συμβαίνουν, σε όλη τη χώρα καλοκαιριάτικα και πολιτιστικά, για να διαπιστώσουμε πως τελικά τη λύση μας ως λαός τη βρίσκουμε (ευτυχώς!) πατροπαράδοτα στο τραγούδι, το χορό και την τέχνη… Γέμισε η Ελλαδίτσα φεστιβάλ και θεάματα, από τα βουνά της (Φεστιβάλ Οίτης, Ziria Music festival – Τρίκαλα Κορινθίας, 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Κατερίνη, En Oresi festival - Καρπενήσι), ως τα ποτάμια της (35ο River Party – Αλιάκμονας, Άρδα 2013 – Καστανιές Δήμου Βύσσας), ως τις θάλασσές της (Saristra Festival – Κεφαλονιά, Samos Young Artists Festival, Φεστιβάλ 3ων φεγγαριών – Λέρος, Φεστιβάλ Τήνου και Tinos Jazz Festival, Φεστιβάλ Νάξου, Στη Μάρπησσα – Πάρος, Μέγαρο Γκύζη – Σαντορίνη, Κρούσωνας Ηρακλείου και Υακίνθεια – Κρήτη, Citrus festival – Χίος, Επτάτεχνον – Σπιανάδα Κέρκυρας, Νύχτες Φθιώτιδας – παραλία Μώλου) μέχρι τα χωριά και τις μικρές (-μεγάλες) πόλεις της (Green Theater Festival – Νεμέα, Φεστιβάλ Κασσάνδρας και Θάλασσας – Χαλκιδική, Meteora Music Festival - Καλαμπάκα).

Δεν είναι μόνο αυτά όμως.. Αυθόρμητα κι ακατέργαστα συχνά τη γιορτή θα τη συναντήσετε θέλετε δε θέλετε στο δρόμο σας. Ένα περιοδεύον θέατρο, μια αυτοσχέδια συναυλία θα είναι πάντα εκεί για να την ανακαλύψετε. Συμβουλή μας μην τη χάσετε την τέχνη που ταξιδεύει μαζί σας. Της αξίζει το χειροκρότημά σας και σας αξίζει η απρόσμενη χαρά που θα σας προσφέρει.

Από όλα αυτά λοιπόν που συμβαίνουν δε θα μπορούσαμε (αγαπημένη συνήθεια) να μην ξεχωρίσουμε κάποια που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον και μας έκαναν να τσεκάρουμε τις τσέπες μας για τις δυνατότητές τους στην καλοκαιρινή μας διαδρομή..

Ξεχωρίζουμε λοιπόν τη γιορτή παραμυθιών της Τζιας, που υπόσχεται να αναβιώσει το μύθο σε μικρούς και μεγάλους, τα υπέροχα αφιερώματα στον Καβάφη, κι ειδικά την ανάγνωση ποιημάτων του από τη σπουδαία Λύδια Φωτοπούλου (29/7) στο φεστιβάλ Φιλίππων – Θάσου, το 9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων στη Σύρο που φέτος τιμά τον αγαπημένο των Ιταλών Giuseppe Verdi και που κορυφώνεται με το αξεπέραστο «Rigoletto» (23,24/8).

Ξεχωρίζουμε το φεστιβάλ Σερίφου, που φέρνει σε αυτόν τον τόπο απαράμιλλης ομορφιάς το enfant gate της εγχώριας μουσικής – τι να πρωτοαναφέρει κανείς, τον Θηβαίο (26/7), την Κατερίνα Πολέμη (1/8) , τον Καζαντζή (2/8), τον Μπακιρτζή (8/8);

Ξεχωρίζουμε ακόμη το γκαλά όπερας στην Αρχαία Μεσσήνη και τη Γκόλφω (που δεν προλάβαμε να δούμε στην Αθήνα, κι έτσι δε θα τη χάσουμε με τίποτε!) στο φεστιβάλ Επιδαύρου στις 16/8.

Τα φεστιβάλ για να έρθεις πιο κοντά στη μουσική με σεμινάρια διδασκαλίας & workshops από σημαντικούς δασκάλους, στο Μουσικό Χωριό στο Πήλιο και στο ΑΝΤartoiko στις πλαγιές του Ελικώνα, του βουνού που ο Ησίοδος λάτρεψε.

Σας προτείνουμε ακόμη τον παιχνιδιάρικο αγώνα «Ξέρεις από vespa;» στη Λέρο αν σας βγάλει ο δρόμος σας και την αισθαντική Σαββίνα Γιαννάτου (27/7) που θα δώσει στο Sani Festival της Χαλκιδικής μια βαθιά μεσογειακή χροιά και κάθε ένα από τα party του Κορμοράνου στην καλοκαιρινή τουρνέ του!

Αυτά και κάποιες ιδιαίτερες εκθέσεις: του Φίλιππου Φωτιάδη και του Robert McCabe στην Πάτμο, το Kivotos Art projects στην Πάρο που εγκαινιάζεται αυτό το Σάββατο (27/7), την έκθεση Προς Τήνο (μαντέψτε που…) καθώς και το Long Legged Linguistics από την κολεκτίβα Slavs n’ Tatars στη Σάμο.

Ναι περίπου αυτά… Την Έλλάδα άνω κάτω, δεξιά κι αριστερά κι απ’ άκρη σ’ άκρη… τελικά αυτή σας προτείνουμε… και σας αφήνουμε με χαμόγελο λίγο πριν ακουστεί το φουγάρο.

upfestival.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!