tromaktiko: Κυβέρνηση - Τρόικα: Να εξέλθει άμεσα η Τρ. Κύπρου από την εξυγίανση

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κυβέρνηση - Τρόικα: Να εξέλθει άμεσα η Τρ. Κύπρου από την εξυγίανση



Θετικές φαίνεται να είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της Τρόικας σχετικά με την υλοποίηση του κυπριακού μνημονίου. Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Κεντρική Τράπεζα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το...
αποτέλεσμα της πρώτης μέρας εξέτασης από την Τρόικα. Συγκλίνουσες είναι οι θέσεις κυπριακής Κυβέρνησης και Τρόικας σχετικά με το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, καθώς συμφώνησαν ότι θα πρέεπει η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο. Η 31η Ιουλίου έχει καθοριστεί ως ημερομηνία εξόδου της τράπεζας από το εν λόγω καθεστώς. Στις 22 Ιουλίου η KPMG Λονδίνου θα δώσει την τελική της έκθεση για τους ισολογισμούς και οι τεχνοκράτες χρειάζονται δύο εβδομάδες για επεξεργασία της. Σύμφωνα με το Mega, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι η εκτίμησή του είναι πως θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν το ύψος του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κούρεμα για την Τράπεζα Κύπρου κλείδωσε στο 47% και φαίνεται πως οι καταθέτες θα μπορέσουν άμεσα να κάνουν χρήση των χρημάτων τους, τα οποία είναι εγκλωβισμένα από τις 15 Μαρτίου.

Τέλος, ας αναφερθεί ότι μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας συζητήθηκαν ακόμα η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, το θέμα της εποπτείας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, η ανακεφαλαιοποίηση των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και η μεταρρύθμιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αύριο το κλιμάκιο της Τρόικας θα έχει συνάντηση με τον Συνεργατισμό και αναμένεται ότι θα συζητήσουν το θέμα της καθυστέρησης στην ψήφιση νόμου για μεταφορά της εποπτείας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα στην Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται να συζητηθεί επίσης το γεγονός ότι δεν έχει ετοιμαστεί σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης μέχρι σήμερα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!