tromaktiko: Γαλλία: Αντιδράσεις για την παραίτηση Σαρκοζί από το Συνταγματικό Συμβούλιο

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Γαλλία: Αντιδράσεις για την παραίτηση Σαρκοζί από το Συνταγματικό Συμβούλιο



Μια απόφαση «πρωτόγνωρη για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία», που «θέτει σε κίνδυνο το κόμμα της αντιπολίτευσης», χαρακτήρισε σήμερα, μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ο... τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί την χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου με την οποία απορρίπτει τον απολογισμό των δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο, του οποίου ο Νικολά Σαρκοζί είναι βάσει του Συντάγματος διά βίου μέλος, όπως όλοι οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσε χθες προηγούμενη απόφαση –την 19η Δεκεμβρίου 2012– της Επιτροπής Ελέγχου για τις δαπάνες των εκλογικών εκστρατειών, με βάση την οποία ο Σαρκοζί είχε ξεπεράσει κατά 2,1% το ανώτατο επιτρεπτό όριο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Την προσφυγή στο Συνταγματικό Συμβούλιο είχε κάνει τον Ιανουάριο ο ίδιος ο Σαρκοζί, ελπίζοντας σε απαλλαγή.

Συνέπεια της απόφασης αυτής είναι ότι το κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Σαρκοζί, που είναι ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, στερείται περίπου 11 εκατ. από την κρατική επιχορήγηση στην οποία ήλπιζε.

Την επομένη της απόφασης, ο πρώην πρόεδρος έγραψε στο Facebook:

«Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου, το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία, που πριν από ένα χρόνο συνέβαλε στο να συσπειρώσει σχεδόν έναν στους δύο Γάλλους, δεν θα επωφεληθεί από καμία κρατική χρηματική απόδοση (για τις προεκλογικές δαπάνες)».

«Σε όλα τα πολιτικά κόμματα αποδόθηκαν οι κρατικές ενισχύσεις, εκτός από το UMP. Αυτή η πρωτόγνωρη για την η Γαλλική Δημοκρατία κατάσταση θέτει σε κίνδυνο το κόμμα που θα πρέπει να προετοιμάσει την τόσο απαραίτητη πολιτική εναλλαγή μετά το σοσιαλισμό. Πέρα από το κόμμα UMP το γεγονός αφορά όλους όσους ενδιαφέρονται για τον πλουραλισμό» συνέχισε ο Σαρκοζί, και κατέληξε:

«Θα πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου δραστηριοποιούμενος για την εγγύηση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης έκφρασης στη χώρα μας. Σας ζητώ να με βοηθήσετε κινητοποιούμενοι, όπως και εγώ ο ίδιος θα το κάνω γι' αυτόν τον σκοπό».

Η δήλωση αυτή του πρώην προέδρου δικαιώνει τις προβλέψεις αναλυτών που θεωρούσαν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου θα είναι η αφορμή προκειμένου ο Σαρκοζί να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην πολιτική ζωή της χώρας, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Έτσι δικαιολογείται και η άμεση αντίδρασή του χθες, με ανακοίνωση του περιβάλλοντός του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «παραιτείται» από το Συνταγματικό Συμβούλιο, για να «ανακτήσει την ελευθερία του λόγου».

Όπως ωστόσο επισημαίνει η συντηρητική Φιγκαρό, σύμφωνα με τις επεξηγήσεις που έδωσε το ίδιο το Συνταγματικό Συμβούλιο, το ισχύον δικαιικό πλαίσιο δεν επιτρέπει πρώην προέδρους της Δημοκρατίας που είναι διά βίου μέλη του να παραιτηθούν παρά μόνο εξαιτίας σωματικής αναπηρίας».

Το επίσης συντηρητικό περιοδικό Λε Πουέν (Le Point) σχολίασε:

«Τον καταλαβαίνουμε (όταν λέει θέλει να αποκτήσει την ελευθερία του λόγου), αλλά άραγε, τι εννοεί; Ότι οι σοφοί του Συνταγματικού Συμβουλίου δεν είναι και τόσο σοφοί; Ότι και αυτοί έχουν να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς μαζί του ; Ότι συμμετέχουν σε συνομωσία για να εμποδίσουν την πολιτική επιστροφή του; Δεν είναι και τόσο πειστικά όλα αυτά».

Τον σχολιασμό της απόφασης του Συνταγματικού Συμβουλίου πάντως συνεχίζουν για την ώρα στενοί συνεργάτες του Σαρκοζί με δηλώσεις τους στον Τύπο.

Ο Μπρις Ορτεφέ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε «αγανάκτηση» για το «αδιάκοπο μένος» κατά Σαρκοζί. Ο πρώην σύμβουλός του Ανρί Γκενό δήλωσε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο Europe1 ότι «μία δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο», ενώ η Ναντίν Μορανό, από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Σαρκοζί, πρότεινε να γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πράγμα όμως που θεωρείται νομικά αδύνατον.

Για την ώρα πάντως πρώτιστο μέλημα του κόμματος UMP είναι η συγκέντρωση χρημάτων και όπως επισημαίνει η εφημερίδα Λιμπερασιόν, «δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στη γενναιοδωρία των μελών, εκτός αν επιλέξει μια θανατηφόρα λιτότητα».

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ότι επανειλημμένα το κόμμα του είχε προειδοποιήσει το UMP για μη σεβασμό των κανόνων και «για κατασπατάληση των πόρων από τον Νικολά Σαρκοζί κατά την εκστρατεία».
e-typos.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!