tromaktiko: Το άγνωστο… «νησί» της Χαλκιδικής

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Το άγνωστο… «νησί» της Χαλκιδικής



του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Ένα ιδιότυπο «νησί» μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει η Χαλκιδική και ο λόγος είναι για την Κασσάνδρα, μια περιοχή γνωστή στους Θεσσαλονικείς και ως «πρώτο πόδι».
Η ιδιομορφία που παρουσιάζει χάρη στη διώρυγα της Ποτίδαιας οδηγεί ορισμένους κατοίκους στο να χαριτολογούν λέγοντας ότι είναι… «νησιώτες». Πρόκειται για μια περιοχή που ήταν γνωστή την περίοδο της Τουρκοκρατίας για τα ιδιαίτερα προνόμια που είχε από το σουλτάνο. Σήμερα η περιοχή που διοικητικά μετά τον Καλλικράτη αποτελεί το δήμο Κασσάνδρας, συνεχίζει να αποτελεί μια προνομιούχο περιοχή, αφού τη θερινή περίοδο το τουριστικό ρεύμα στην περιοχή είναι αρκετά μεγάλο, τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους τουρίστες. Ιδιαίτερα οι Ρώσοι παραθεριστές, που τα τελευταία χρόνια είναι ευπρόσδεκτοι καθώς πρόκειται για τουρίστες με οικονομική, δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για την περιοχή της Κασσάνδρας σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Ωστόσο, τα προβλήματα για την ιδιαίτερα τουριστική Κασσάνδρα δεν εκλείπουν, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την ισχυρή τουριστική βιομηχανία της περιοχής να παραμονεύουν. Το κακοσυντηρημένο και επιβαρυμένο οδικό δίκτυο είναι πλέον επικίνδυνο για τους οδηγούς, ενώ την ίδια ώρα το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στην έδρα του δήμου, την Κασσανδρεία, υπολειτουργεί αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες που παρουσιάζονται στη θερινή περίοδο. Την ίδια ώρα, το παρεμπόριο την περίοδο των θερινών μηνών είναι καθημερινότητα, με τα έσοδα που χάνουν οι τοπικές επιχειρήσεις και ο δήμος να είναι μεγάλα και την αστυνόμευση σχεδόν ανύπαρκτη.

Ασυντήρητοι δρόμοι

Το οδικό δίκτυο της περιοχής στα περισσότερα σημεία του παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, αφού η οικονομική δυσχέρεια και οι βραδυκίνητη γραφειοκρατία, έχουν καθυστερήσει τις απαραίτητες επισκευές, που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολύ καιρό. «Η συντήρηση του οδικού δικτύου γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία γιατί περιμένουμε να εγκριθεί από την Περιφέρεια το ποσό προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», αναφέρει στην Karfitsa, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος. Σύμφωνα με τον ίδιο, την επόμενη εβδομάδα τα συνεργεία θα προχωρήσουν στη διαγράμμιση του οδικού δικτύου της Κασσάνδρας και στη συνέχεια θα διευθετηθεί το ζήτημα της καθαριότητας στα πλαϊνά σημεία των δρόμων. Όπως αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, «το οδικό δίκτυο της περιοχής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, από τη μεγάλη κίνηση της θερινής περιόδου, με τα προβλήματα να παρουσιάζονται τόσο στη σήμανση, όσο και την ασφαλτόστρωση». Ο κ. Πάνας μάλιστα είχε έρθει σε επαφή με τη Διεύθυνση Ελέγχου και Συντήρησης Έργου Χαλκιδικής, η οποία έχει κάνει πολλές εκκλήσεις ζητώντας ασφαλτικά υλικά, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. «Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μεταφέροντας προσωπικού από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης» επισημαίνει ο κ. Πάνας. «Απελπιστική» χαρακτηρίζει την κατάσταση του οδικού δικτύου της Κασσάνδρας ο δήμαρχος της περιοχής Βασίλης Παπαγιάννης, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Καπούλας επισημαίνει ότι η κατάσταση σε τουριστικές περιοχές όπως η παραλία Παλιουρίου και το πρώην Ξενία είναι ιδιαίτερα άσχημη και φυσικά επικίνδυνη, ειδικά για τους οδηγούς που δε γνωρίζουν την περιοχή.

Όσο για την έλλειψη φωτισμού που παρατηρείται τις βραδινές ώρες σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, ακόμα και τις διασταυρώσεις, η βασική αιτία είναι οι κλοπές καλωδίων. «Η κύρια αιτία που παρουσιάζεται έλλειψη φωτισμού είναι οι κλοπές καλωδίων από τις περίφημες «συμμορίες του χαλκού». Οι συγκεκριμένες απώλειες είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. Επίσης στα σημεία που δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός, οι πυλώνες φωτισμού τοποθετούνται βάσει μελέτης και όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να γίνει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος.


Οργιάζει το παρεμπόριο

Μεγάλο πλήγμα για την οικονομία της περιοχής είναι το παρεμπόριο, που ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, αφού οι αλλοδαποί μικροπωλητές στοχεύουν στη μεγάλη πελατεία των λουόμενων στις παραλίες.

«Το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς στις παραλίες είναι ιδιαίτερα μεγάλο» επισημαίνει στην Karfitsa ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλλήνης Νίκος Μπαμπινής. «Παλαιότερα είχαν γίνει κάποιες επιχειρήσεις, κατασχέθηκαν πολλά προϊόντα, αλλά πλέον το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις Λερναίας Ύδρας, οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές ξεφυτρώνουν από παντού».

«Η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας έχει φέρει μεγάλη ζημιά στο δήμο όσον αφορά το παρεμπόριο, αφού ευνοεί την ασυδοσία στις παραλίες», σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Κασσάνδρας κ. Παπαγιάννης.

Εκτός των μικροπωλητών, την Κασσάνδρα επισκέπτονται κατά κύματα και παραγωγοί οπωρολαχανικών, που πωλούν τα προϊόντα τους στο οδικό δίκτυο από τα αγροτικά τους οχήματα. «Έρχονται παραγωγοί και πωλούν χωρίς απόδειξη και τα απαραίτητα παραστατικά την παραγωγή τους σε όλα τα σημεία του πρώτου ποδιού. Η εικόνα αυτή είναι αρνητική για την περιοχή, δείχνει τριτοκοσμική. Είναι εις βάρος των καταστημάτων μας αφού εμείς καταβάλουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας και προσπαθούμε να δουλέψουμε το καλοκαίρι», επισημαίνει ο κ Μπαμπινής, που όπως λέει οι έμποροι της περιοχής έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Τουριστική Αστυνομία. «Η αστυνόμευση είναι ελάχιστη στην περιοχή, αφού πλέον δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία, ενώ οι περισσότεροι αστυνομικοί βρίσκονται στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, εξαιτίας των ταραχών στις Σκουριές», καταλήγει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παλλήνης.

Υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας

Σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση βρίσκεται το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, το οποίο βρίσκεται στην έδρα του δήμου την Κασσανδρεία. Αν και είναι η μοναδική λύση για την παροχή πρώτων βοηθειών, το γεγονός ότι οι γιατροί που το στελεχώνουν είναι ελάχιστοι, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. «Το κέντρο υγείας της Κασσάνδρας δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει γενικότερα ο τομέας της υγείας στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα τα Κέντρα Υγείας, τα οποία υπολειτουργούν», επισημαίνει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Άρης Τσαχουρίδης.

Όπως τονίζει μάλιστα, το μήνα Ιούλιο προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με τις εφημερίες, αφού για οκτώ μέρες μένει μόνο ένας γιατρός, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας δέχεται 100 με 150 άτομα που χρειάζονται ιατρική βοήθεια. «Οι γιατροί του Κέντρου κάνουν πέντε εφημερίες και τους πιέζουν να κάνουν και έκτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι το μικροβιολογικό εργαστήριο στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας λειτουργεί μέχρι το μεσημέρι, ενώ το ακτινολογικό δε λειτουργεί καθόλου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαχουρίδης. Όπως τονίζει μάλιστα, το γεγονός ότι το μοναδικό ασθενοφόρο υπολειτουργεί, αφού δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό διασωστών, δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση όταν υπάρχουν επείγοντα περιστατικά.

Η ρωσική… μόδα

Η περιοχή της Κασσάνδρας τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, ενώ είναι χαρακτηριστική η προτίμηση των Ρώσων τουριστών στην περιοχή. Μάλιστα οι πρώτοι Ρώσοι που επισκέφθηκαν την περιοχή το επανέλαβαν αρκετές φορές με πολλούς από αυτούς να προχωρούν ακόμα και σε αγορά εξοχικής κατοικίας, κάτι που γίνεται κατά κόρον τον τελευταίο καιρό.

«Η Κασσάνδρα συγκεντρώνει έναν αξιόλογο αριθμό Ρώσων τουριστών γιατί κατά κύριο λόγο έχει γίνει μια πολύ καλή προώθηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής από τους tour operators περιοχής», επισημαίνει ο γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Παπαδόπουλος. Όπως λέει ο ίδιος, η Κασσάνδρα φαίνεται να έχει γίνει μόδα στην ρωσική τουριστική αγορά. «Σε αυτό συμβάλει βέβαια και το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή υποδομή είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, ενώ είναι αρκετοί και οι tour operators που ασχολούνται με την περιοχή αφού παρατηρείται τόσο μεγάλο ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Οι ξενοδόχοι όπως είναι λογικό δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την προσέλευση των Ρώσων τουριστών, αφού πρόκειται για τουρίστες με υψηλό προϋπολογισμό, που επισκέπτονται την περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, σε αντίθεση με τους Έλληνες και άλλους τουρίστες που επιλέγουν μόνο τις ημέρες της υψηλής τουριστικής κίνησης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!