tromaktiko: Η παγίδα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Η παγίδα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων



Γράφει ο Μάνος Τσαγκαράκης
Δυο φορές μέσα σε λίγες ημέρες, ο ελληνικός λαός ανατρίχιασε στο άκουσμα μιας φράσης που εκφωνούνταν συχνά κατά τη διάρκεια της δικτατορίας: «Δεν επιτρέπονται, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ή πορείες…».

Χωρίς την παραμικρή ντροπή την επανέφερε στις μνήμες μας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας. Άξιος μιμητής του υπεύθυνου για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 διοικητή Αστυνομίας Αθηνών Νικόλαου Δασκαλόπουλου, που έκανε πράξη το «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των συνταγματαρχών.

Στην πρώτη περίπτωση, οι πολίτες της πρωτεύουσας και χιλιάδες τουρίστες υποχρεώθηκαν να κάνουν μαρτυρικούς γύρους κάτω από τον καυτό ήλιο στα στενά του κέντρου της Αθήνας, αναζητώντας μια διέξοδο από την τεράστια περιοχή που είχε αποκλειστεί για να μην… μουτρώσει ο herr Schaubble αν η υποδοχή του δεν ήταν η πρέπουσα!

Τέτοια δουλοπρέπεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε ο μακαρίτης Παναγιώτης Κανελλόπουλος είχε επιδείξει όταν υποδέχθηκε στη μετεμφυλιακή Ελλάδα τον Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Βαν Φλιτ και, παρουσιάζοντας το στρατιωτικό άγημα, του είπε το περιβόητο:

«Στρατηγέ, ιδού ο στρατός σας»!

Η παρεμπόδιση όχι απλώς των διαδηλώσεων προς το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού που ήρθε ως κατακτητής στην Αθήνα, αλλά ακόμη και της κυκλοφορίας σε τμήματα της πόλης που ούτε καν θα… σκεφτόταν ότι υπάρχουν ο κ Σόιμπλε, αποτέλεσε άλλη μια αιτία μένους κατά της κυβέρνησης από τους πολίτες.

Ÿ Δεύτερη περίπτωση, η απαγόρευση του συσσιτίου και της διανομής ρούχων από τη Χρυσή Αυγή… Εκεί, έπαιξε ρόλο και ο δήμαρχος Αθηναίων που απαίτησε να χαρακτηριστεί παράνομη η συγκέντρωση επειδή δεν τηρήθηκε η… προβλεπόμενη διαδικασία για τη χορήγηση άδειας!

Καλώς ή κακώς, στη διανομή τροφίμων υπολόγιζαν μεταξύ άλλων και αρκετοί άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη βοήθειας και η απαγόρευση απειλούσε να τους την στερήσει… Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες –άποροι ή όχι, δεν έχει σημασία.

Η «δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» έγινε σε άλλο χώρο από το αυτόν που είχε απαγορεύσει ο Αττικάρχης, αλλά η ΕΛ.ΑΣ.… έλαμψε δια της απουσίας της λες και γι’ αυτόν το χώρο υπήρχε άδεια από τον κ Καμίνη!

Τι κατάφεραν με την απαγόρευση; Να νομιμοποιήσουν τα ρατσιστικά καμώματα της Χρυσής Αυγής, να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο τους ήδη υπάρχοντες οπαδούς της και να διευρύνουν την απήχησή της στους πολίτες –και, δυστυχώς, όχι μόνο σε αυτούς που αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας!

Ποιους εκθέτουν, λοιπόν, τέτοιου είδους αποφάσεις αν όχι την ίδια την κυβερνητική πολιτική, που είδε τη φάκα άλλα όχι το… τυρί;
exelixeis.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!